100 de copii cu autism evaluati gratuit in cadrul proiectului „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA”
Apr 22 2016

100 de copii cu autism evaluati gratuit in cadrul proiectului „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA”

Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Institutul de Analiza Aplicata a Comportamentului din Norvegia, Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgos” si Liga Romana pentru Sanatate Mintala anunta inchiderea proiectului „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA”.

1aConferinta de inchidere a proiectului a avut loc joi, 21 aprilie, incepand cu ora 10:30, in Sala de Consiliu a Spitalului de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos” din Bd. Grigorescu Nicolae, nr. 41, Sector 3, Bucuresti si i-a avut printre invitati pe Daniela Bololoi, presedinte Help Autism, Valy Besoiu, director Spitalul de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos”, Mircea Lupusoru, director medical Spitalul Titan precum si parinti ai copiilor beneficiari ai proiectului si terapeuti coordonatori ai programelor de terapie.

Proiectul, desfasurat pe o perioada de 13 luni si-a atins obiectivul principal de crestere a accesibilitatii la servicii de recuperare pentru 100 de copii cu tulburare de spectru autist (TSA) prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea in evaluare si programe terapeutice de recuperare precum si reducerea riscului de excluziune sociala a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologica si sprijin.  2a

Activitatile proiectului au fost desfasurate in cadrul Spitalului de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos” si au vizat imbunatatirea serviciilor conexe actului medical oferite de unitatea medicala pentru sanse reale la recuperare pentru copiii cu tulburare din spectrul autist.

Pe parcursul perioadei de implementare, 100 de copii cu varsta pana in 5 ani, prezentand simptome de intarziere in dezvoltare sau diagnosticati cu tulburare de spectru autist, au beneficiat de evaluare psihologica iniţiala, gratuita. Astfel, in urma evaluarilor a fost stabilit un plan de interventie personalizat, dintre cei 100 de copii, 38 fiind integrati in programul de terapie 1 la 1, pentru ceilalti fiind stabilite programe de logopedie sau kinetoterapie.  

Terapia copilului cu autism este un proces continuu, care nu incepe si nu se termina in camera de terapie, din acest motiv, aportul parintelui in procesul de recuperare este extrem de important. Acesta a fost principiul in baza caruia proiectul „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA” a numarat printre obiective si oferirea de consiliere specializata parintilor. Pe parcursul anului de implementare a proiectului, familiile celor 100 de copii evaluati au fost indrumate atat in ceea ce priveste comportamentul fata de propriul copil cat si in acceptarea si depasirea psihologica a greutatilor cauzate de primirea diagnosticului.

Daniela Bololoi, presedinte Help Autism: “Suntem extrem de fericiti ca am reusit sa ducem la bun sfarsit, cu succes, acest proiect. Ne-am bucurat sa avem sansa de a veni in sprijinul copiilor diagnosticati in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, cu o solutie pentru inceperea drumului catre recuperare. Pe parcursul anului ce tocmai s-a incheiat, am intalnit multi parinti descumpaniti la primirea acestui tulburator diagnostic, iar sentimentul ca le-am putut veni in ajutor in momentul in care aveau cea mai mare nevoie, a meritat orice efort. Chiar daca am trait aceasta experienta de sute de ori, inca mi se intampla ca de fiecare data cand intalnesc un parinte aflat la inceputul acestui drum sa ma intorc la inceputul drumului meu. Cred ca de aceea ma implic emotional in fiecare poveste si sunt recunoscatoare pentru fiecare raza de speranta pe care le-o pot oferi.”3a

Pentru cresterea capacitatii de oferire a serviciilor de recuperare pentru copiii cu autism, 15 noi specialisti in terapie ABA au fost recrutati, specializati prin cursuri de formare si angajati in cadrul asociatiei Help Autism.

Pe langa serviciile oferite celor 100 de copii si familiilor lor, implementarea proiectului a adus beneficii activitatii asociatiei beneficiare in ansamblul sau, gratie parteneriatului cu Institutul de Analiza Aplicata a Comportamentului din Norvegia. Astfel, in cadrul evenimentelor sustinute, cu participarea partenerilor norvegieni,  au fost aduse in discutie problematici legate de desfasurarea procesului de recuperare si integrare a copiilor cu autism, vizand in principal diferentele de abordare in sistemul public si non-guvernamental din cele doua tari. Schimbul de experienta si know-how a avut drept scop preluarea si implementarea bunelor practici ale partenerului si sistemului norvegian la nivelul activitatii Asociatiei Help Autism si legislatiei din Romania. 

Proiectul „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA” a fost finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, pe o durata de 13 luni si a fost implementat in perioada 1 aprilie 2015 – 30 aprilie 2016 in regiunea Bucuresti-Ilfov. Proiectul a avut o valoare eligibila totala de 175,258 EURO, din care 149,730 EURO valoare eligibila a finantarii nerambursabile acordata din Fondul ONG si 25,528 EURO contributia eligibila a beneficiarului.

Lasa un raspuns