Interviu cu ADRIANA BALSANU, psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonator ABA in cadrul Help Autism
Dec 18 2016

Interviu cu ADRIANA BALSANU, psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonator ABA in cadrul Help Autism

Adriana BALSANU este psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonatorABA in cadrul Help Autism. Cu o vasta experienta in lucrul cu copiii cu autism, te cucereste prin acuratetea cu care stapaneste rigorile teoretice si practice ale terapiei comportamental-aplicate. Energica, activa, ca un titirez mereu in alerta, Adriana este omul care face lucrurile sa se intample. Misca inimi si deseneaza zambete pe fata celor care, inopinat, primesc in viata un fatidic diagnostic, cel al autismului.


poza1

Adriana BALSANU: „Help Autism reprezinta pentru mine un mod de viata”

Adriana, esti psihopedagog si psihoterapeut cognitiv-comportamental cu experienta de peste 7 ani in aplicarea planurilor de interventie comportamentala pentru copiii cu autism, ADHD si intarzieri in dezvoltare. De unde vine aceasta dragoste evidenta a ta pentru copii?

Aceasta dragoste pentru copii am inceput sa o am inca de cand sora mea mijlocie a nascut nepoteii. Atunci mi-am dat seama ca iubesc foarte mult copiii si ca simt ceva aparte in ceea ce priveste gingasia lor. A fost un moment in care, eram in clasa a-VIII-a cred, am inceput sa ma gandesc incotro vreau sa merg si mi-am zis atunci „de ce nu, as putea sa-mi aleg o profesie de cadru didactic!”. Apoi, in clasa a-X-a, cand am inceput sa studiez Psihologia, mi-am dat seama ca m-am indragostit exclusiv de materia aceasta si am inceput sa ma gandesc tot mai des cum as putea imbina dragostea pentru copii cu Psihologia. Si asa am ajuns la Psihopedagogie Speciala.

Multi se gandesc la autism ca la un diagnostic fatidic, fara scapare. Care este adevarul, cum trebuie sa ne raportam la aceasta tulburare?

Da, e adevarat. Este crunt mai ales pentru parinti cand afla denumirea acestui diagnostic pentru ca cei mai multi dintre ei se afla in fata faptului implinit, nu stiu foarte multe informatii si se raporteaza doar la ce au auzit pe la televizor, ce au mai citit din carti, de pe internet, si atunci li se pare ca se afla intr-o absoluta nenorocire. Cum ar trebui sa ne raportam la acest diagnostic? In primul rand ar trebui sa ne informam ce inseamna, ce atrage dupa sine si daca exista sau nu o rezolvare pentru a iesi din acest impas.

Facilitezi nenumarate cursuri in terapia cognitiv-comportamentala atat in Bucuresti cat si in tara. Ce te remonteaza atunci cand simti ca nu mai poti, pentru ca suntem oameni si e normal sa avem si astfel de momente.

Niciodata nu mi-am zis ca nu mai pot, tot timpul mi-am spus ca ai nostri copii din organizatie merita toata dedicarea noastra, toata energia noastra si, daca nu noi cei care suntem indragostite efectiv de munca noastra nu avem energie, atunci cine?! Eu de fiecare data spun ca daca nu exista informare cu siguranta nu exista copii recuperati, motiv pentru care imi trebuie doar un singur semn ca exista mai multa nevoie de informatie asupra acestui diagnostic si e de ajuns sa fiu in acel loc.

poza2

Se spune ca lucrul cu copii cu autism este pe cat de minunat, pe atat de frustrant. Ce parere ai despre acesta afirmatie?

O, da, este adevarat. Lucrul cu copiii cu autism este absolut minunat cand vine vorba de a pune in echilibru munca si progresul. In momentul in care tu dai tot ce poti mai mult ca sa obtii cele mai bune rezultate si cele mai multe progrese si vezi ca lucrurile nu se schimba atat de mult precum ti-ai dori, ajungi sa capeti anumite frustrari. Acest lucru se intampla atunci cand noi, specialistii, ne setam obiective mult prea inalte.

Emani daruire si profesionalism prin fiecare activitate terapeutica pe care o intreprinzi. Ai avut un mentor in devenirea ta profesionala sau cum te-ai format ca specialistul care esti astazi?

Cu siguranta am avut un mentor, un om pe care il respect foarte mult si in ziua de astazi. Este primul coordonator pe care l-am avut la primii copii cu care am lucrat, omul care m-a indrumat, m-a incurajat foarte mult sa invat aceasta meserie, omul care mi-a dat cea mai mare incredere sa continui, sa merg mai departe sa aplic aceasta metoda si omul care m-a facut sa vad tot timpul partea plina a paharului. Niciodata nu m-a lasat sa vad in munca mea dezavantajele. Tot timpul m-a indemnat sa vad avantajele. Este vorba despre Anca Dumitrescu, pe atunci se numea Anca Neagu. Este omul cu care ma consult si in prezent atunci cand am neclaritati in diverse situatii.

poza3

Pentru parintii care ne urmaresc portalul si care vor citi acest interviu, spune-le, te rog, care sunt criteriile dupa care ii sfatuiesti sa-si aleaga terapeutul?

Primul criteriul il reprezinta seriozitatea, al doilea daruirea si al treilea, profesionalismul, la care se adauga si dorinta cu care ei vor sa se formeze.

Cum se stabileste un plan de interventie in terapia comportamental-aplicata?

In primul rand este nevoie de o evaluare psihologica, apoi se aplica o evaluare pentru a stabili care sunt abilitatile copilului si apoi se intocmeste un plan de interventie personalizata avand ca baza acea evaluare.

Terapia ABA este destul de costisitoare din ce stiu eu, cam pe unde se incadreaza preturile la ora actuala?

Este adevarat ca este vorba despre o plaja foarte larga, deseori se spune ca terapia ABA este o terapie care nu poate fi accesata de foarte multi parinti, dar trebuie cautate alternative. Cumva, un terapeut incepator poate porni cu un pret de 20 de lei pe ora iar un terapeut cu experienta, poate cu peste 5 ani de experienta poate ajunge si la 60, 70 de lei pe ora de interventie terapeutica.

Ce reprezinta Help Autism pentru tine?

Help Autism reprezinta pentru mine un mod de viata, un mod de a trai. Help Autism nu reprezinta un job, Help Autism reprezinta casa si familia pentru care eu daruiesc foarte multa energie si depun foarte mult suflet in ceea ce fac.

poza4

Gestionezi destul de multi oameni: terapeuti, parinti ai copiilor cu autism, copii cu autism, cadre didactice, voluntari. Stim ca este foarte greu sa impaci pe toata lumea deoarece, trebuie sa recunoastem, exista foarte multe orgolii in oameni, unele constructive, altele mai putin. Care este cheia succesului unei comunicari eficiente?

In primul rand, cheia succesului unei comunicari eficiente vine prin foarte multe intalniri pe care le am cu terapeutii din echipa. Exista o comunicare foarte buna pentru ca exista intalniri periodice unde raspund la toate intrebarile. Cu terapeutii care ma abordeaza frecvent avand diverse neclaritati discut foarte multe pe e-mail. Cred ca disponibilitatea isi spune, de asemenea, si ea cuvantul in acest context.

Unde si cum te vezi peste 10 ani?

Peste 10 ani ma vad tot in aceasta echipa, ma vad oferind servicii pentru mai multii copii decat o fac in prezent, ma vad intr-un loc in care spun ca integrarea nu este atat de dificila pe cat pare si noi am reusit sa facem asta, sa oferim servicii de specialitate pentru cat mai multi pitici de-ai nostri, ma vad in locul acela in care nu mai discut despre autism ca fiind cea mai mare tulburare pediatrica existenta, ca in momentul de fata.

Autism Connect este cea mai mare comunitate a părinţilor copiilor cu autism şi a specialiştilor din domeniu. Ce mesaj doreşti să transmiţi celor care ne citesc?

Informati-va foarte, foarte mult! Cititi foarte, foarte mult! Incercati sa analizati foarte mult toate informatiile care va trec pe la urechi si documentati-va suficient astfel incat informatiile primite sa nu mai para dramatice! Pregatiti-va cat mai mult pentru a le oferi o viata cat mai buna piticilor vostri!

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns