Art-terapia
Feb 16 2016

Art-terapia

Sa pictezi pentru a-ti constientiza propriile conflicte interioare, sa dansezi pentru a le reduce, toate aceste aspecte iti permit accesul la sentimente ascunse. Conflictele interioare pot fi metamorfozate prin intermediul picturii, modelajului sau fotografiei. Arta plastica permite o distantare obiectiva si o constientizare a problemei.

1a

Orice repetitie imaginara este o eliberare de conflict. Teatrul are o functie de dedramatizare. Dansul reunifica mintea si corpul. Prin identificarea cu povestea, literatura evacueaza angoase, frici si frustrari. Muzica deschide caile de comunicare si dezvolta creativitatea.

Istoric

Paternitatea art-terapiei este atribuita pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o in 1940. Suferind de tuberculoza si internat fiind intr-un sanatoriu, in timpul convalescentei sale, face desene si tapiserii care, spre marea mirare a medicilor, ii amelioreaza starea de sanatate. “Daca este satisfacut, spiritul creator ajuta la vindecarea celui bolnav”, scrie Hill. Interesata de aceasta abordare, Crucea Rosie britanica va utiliza aceasta metoda cu pacientii ei. Margaret Naumburg, educator si terapeut ce a folosit pentru prima data art-terapia ca forma distincta de psihoterapie, spunea ca exprimarea prin arta este o cale de manifestare a imaginilor existente in inconstient.

Cei doi considerau ca valoarea art-terapiei consta in “absorbirea completa a mintii (si a degetelor) ce permite eliberarea energiei creatoare, deseori inhibata in pacient” (Adrian Hill) respectiv “eliberarea inconstientului prin mijloacele exprimarii artistice spontane” (Margaret Naumburg). Aceste diferente initiale au generat dezvoltarea ulterioara a art-terapiei in doua moduri de percepere si practica diferite: folosirea artei terapie si (psiho)terapie prin arta. Prima perspectiva pune accent pe virtutile vindecatoare ale artei, in timp ce a doua promoveaza importanta relatiei terapeutice ce se formeaza intre terapeut, client si produsul artistic al celui din urma.

Art-terapia are o larga aplicabilitate, de la copiii mici pana la varstnici, fiind folosita in principal pentru reabilitarea, stimularea si dezvoltarea copiilor si adultilor cu dizabilitati (fizice si mentale), inclusiv la copiii cu tulburari din spectrul autist, dar si pentru dezvoltarea personala si in educatie, respectiv in prevenire.

2a

In multe tari, art-terapia este vazuta ca fiind o terapie complementara sau ajutatoare in cadrul terapiei copiilor cu autism, alaturi de terapia prin muzica, terapia prin joc etc. Modelele de lucru practicate in Romania, incepand cu anii ’90, odata cu transferul de informatii, in special practice, realizate de diverse ONG-uri de caritate, sunt omologate si provin din Marea Britanie, Franta si Germania, tari cu traditie in cercetarea/dezvoltarea art-terapiei si a tehnicilor conexe. Artele vizuale, muzica, literatura, miscarea, dansul, teatrul, papusile si marionetele sunt principalele componente ale acestor tehnici.

Art-terapie vs. ABA

Tulburarea din spectrul autist (TSA) este o tulburare a proceselor de dezvoltare care apare in primii doi ani de viata si sunt afectate limbajul, jocul, cognitia, dezvoltarea sociala si abilitatile de adaptare. Studiile facute de specialistii in analiza comportamentala au demonstrat ca interventia timpurie si intensiva poate ajuta semnificativ la recuperarea copiilor cu tulburari din spectrul autist. Una dintre cele mai folosite strategii de modelare comportamentala si care are rezultate este ABA (Applied Behavior Analysis). Insa in ABA, de multe ori, partea emotionala este lasata la urma intrucat metodele de a o masura sunt considerate subiective.

In terapia cu copilul sau adultul cu autism, se urmareste dezvoltarea unui sistem de comunicare si relationare cu el in mod special in cadrul familiei. Prin art-terapie, se creaza un spatiu sigur pentru copilul sau adultul cu autism, eliminand astfel frustrarile si starile de agresivitate. In art-terapie sunt cateva obiective care trebuie urmarite inainte de inceperea sedintei de lucru, aceasta avand un caracter inovativ pentru cel care lucreaza cu pacientul. Obiectivele propuse vor fi personalizate in functie de gradul de dezvoltare a copilului sau adultului cu autism.

  1. Integrarea si reglarea senzoriala

Stim ca una dintre afectiunile grave ale persoanei cu autism sau TSA este integrarea sociala. Art-terapia poate furniza un mediu sigur persoanei cu autism, o integrare senzoriala si explorare placuta oferind un mediu calm si primitor, facand posibila constientizarea stimulilor externi, prin experienta produsului artistic. In terapia prin arta se experimenteaza procesul de creatie, acesta avand ca finalizare produsul artistic care ajuta la furnizarea unei istorii vizuale a procesului terapeutic.

  1. Rabdarea emotiilor – exprimarea de sine

Sa ai autism inseamna ca mental, psihic si emotional, esti supus unui stres foarte mare. La fel se intampla si in cazul celor care traiesc impreuna cu o persoana cu TSA. Dezvoltarea capacitatii de a-ti exprima emotiile printr-o forma sau alta, reduce stresul si implicit starile agresive. Pentru cei inalt functionali poate fi o forma perfecta de exprimare a emotiilor.

  1. Rezolvarea deficientelor motorii, abilitati grafice

Unul dintre principalele obiective in art-terapie este reglarea motrica fina prin exercitii grafice. Nu numai ca reusim acest lucru prin art-terapie, dar prin aceasta metoda cream si un spatiu relaxant si ludic deopotriva.

  1. Rezolvarea deficientelor in relatiile sociale

Prin sedintele de art-terapie consolidam relatia dintre terapeut si pacient, dar putem si construi sesiuni de grup, facilitand socializarea si relationarea cu alte persoane.

  1. Pauza productiva

Dezvoltarea abilitatilor de petrecere a timpului liber intr-un mod productiv pentru persoanele cu autism nu este deloc un obiect usor de atins, dar prin art-terapie putem gasi mijloace practice de constientizare a timpului liber in mod productiv, art-terapia avand destule mijloace aflate la indemana. Ex.: coloratul poate deveni o pauza productiva.

  1. Coordonarea mana-ochi

Unul din neajunsurile persoanei cu autism este coordonarea mana-ochi. Prin sedintele de art-terapie se amelioreaza acest aspect, facandu-se apel la mijloacele de exprimare artistica (desen, grafica, pictura, colaj, modelaj).

  1. Eliminarea starii de anxietate

Prin art-terapie intelegem un procedeu terapeutic ce are la baza eliminarea starilor de anxietate si a agresivitatii. Prin insasi natura sa, arta ofera toate mijloacele de relaxare si incredere in sine. Tocmai produsul finit este motivatia de care are nevoie persoana cu autism, iar cadrul oferit de sedintele de art-terapie reprezinta siguranta pentru aceasta persoana, acest lucru ajutand la eliminarea frustrarilor si implicit a starilor de anxietate.

  1. Dezvoltarea capacitatii cognitive, a atentiei

Dezvoltand capacitatea persoanei cu autism de a se “juca” cu elemente de limbaj artistic, facand din acest proces o motivatie pentru el, castigam teren in reglarea atentiei si eliminam treptat deficitul de atentie.

De asemenea, prin art-terapie se poate oferi ocazia reducerii sensibilitatii tactile prin expunerea la diverse materiale. Se pot stimula si dezvolta abilitatile motorii fine prin taierea, asezarea si organizarea materialelor. Prin faptul ca se tin ocupate mintea si mainile, se permite copiilor sa-si schimbe focusul de la experimentarea coplesitoare a mediului la activitati dedicate crearii lucrarilor de arta.

Iuliana ZAMFIR, psihoterapeut

Webografie:

http://expresive.ro/art-terapia-in-tulburarile-de-spectru-autist/

http://www.psychologies.ro/cunoaste-te-2/dezvoltare-personala-cunoaste-te-2/art-terapia-285232

http://expresive.ro/art-terapia-in-tulburarile-de-spectru-autist/

http://cursuriautism.ro/terapia-prin-arta-in-autism.php

Lasa un raspuns