„Cartea alba” a terapeutilor ABA s-a lansat in limba romana
Noi 28 2016

„Cartea alba” a terapeutilor ABA s-a lansat in limba romana

Asociatia Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) a organizat weekendul trecut, in colaborare cu Universitatea din Bucuresti si Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, workshop-ul international ABA sustinut de către autorii cartii „Applied Behavior Analysis”, John Cooper, Timothy E. Heron si William Heward, cu ocazia lansarii traducerii acesteia in limba romana. „Este un privilegiu acest parteneriat cu ATCA. Ne dorim sa apropiem facultatea de asociatii”, a spus in deschiderea evenimentului de lansare prof. univ. dr. Florin Verza, prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti.

Aceasta carte este primul text academic de terapie comportamentala aplicata in limba romana, fiind necesara oricarui specialist care lucreaza in domeniu. „Este insa o carte utila si celor care lucreaza cu copii tipici, in scoli de masa. Lucrarea este de asemenea primul pas in dezvoltarea unui viitor program de formare in limba romana in domeniul analizei comportamentale”, a declarat presedintele ATCA, Anca Dumitrescu. Cartea lansata duminica este la a doua editie si a fost actualizata de-a lungul timpului cu informatii si tehnici noi de interventie. „Este una dintre cele mai onorante zile ale carierei noastre. Este un privilegiu ca profesionisti din alta tara, din alta limba, sa considere munca noastra atat de valoaroasa incat sa fie tradusa”, potrivit lui William Heward, profesor emerit in educație la Universitatea de Stat Ohio (SUA), unul dintre autorii cartii, prezent la lansarea care a avut loc la Bucuresti. Celor care solicita aplicarea ABA in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist, expertul tine sa le explice ca in ABA exista metode diferite, toate dovedite stiintific. „Ceea ce face ABA este sa ofere strategii. Include o filosofie si principii de baza prin care educatorii pot crea interventii pentru probleme specifice pe care le au cu elevi tipici sau cu tulburari din spectrul autist”, a mai explicat William Heward. La evenimentul de lansare au fost prezenti peste 500 de experti romani in domeniu, care au participat la workshop-urile sustinute de cei trei autori americani de-a lungul zilei.

Despre ATCA

Asociatia Terapie Comportamentala Aplicata se implica in recuperarea copiilor cu autism din anul 2008. Anca Dumitrescu, presedintele ATCA, este primul specialist din Romania acreditat in analiza aplicata a comportamentului (Board Certified Behaviuor Analyst), singura metoda care s-a dovedit eficienta stiinţific in recuperarea copiilor cu tulburari din spectrul autist. Din 2015, ATCA este acreditata ca furnizor de servicii de formare continua (ACE provider tip 2) de catre BACB – institutie ce acrediteaza practicienii ABA in lume. 100 de copii sunt inclusi în programe de terapie în centre sau la domiciliu. Organizatia ofera cursuri gratuite pentru instruirea parintilor si a cadrelor didactice pentru a sti cum sa interactioneze cu acesti copii speciali si pentru a-i ajuta sa se integreze.

*Informatiile sunt preluate din comunicatul de presa transmis de Asociatia ATCA in data de 21 decembrie 2016

Lasa un raspuns