Help Autism Connect - implicarea comunitatii in sprijinul copiilor cu TSA
Oct 28 2015

Help Autism Connect – implicarea comunitatii in sprijinul copiilor cu TSA

Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata, lanseaza proiectul „Help Autism Connect – implicarea comunitatii in sprijinul copiilor cu TSA”. Proiectul isi propune ca in cele 8 luni de implementare sa aplice modelul si bunele practici nascute din experienta vasta a celor doua asociatii partenere la o scara cat mai larga pentru a veni in sprijinul copiilor cu TSA si al familiilor acestora.

2aa

„Proiectul portalului on line s-a nascut in urma unor consultari in 3 focus-grup-uri cu voluntarii organizatiilor, cadre didactice, parinti si specialisti, din care au rezultat o serie de nevoi in domeniul serviciilor sociale de recuperare si incluziune sociala. Identificarea acestor nevoi ne-a determinat sa propunem crearea acestui portal, care se doreste a fi un instrument de sprijin pentru intreaga comunitate, atat la nivel informational, cat si de indrumare si consultanta. Prin aceasta platforma vor fi adusi in contact parintii copiilor cu TSA pe de o parte, ONG-urile si specialistii din domeniu pe cealalta parte. Se va crea un liant intre cele 2 organisme, intr-un scop comun –facilitarea accesului la servicii specializate astfel incat terapia de recuperare a copilului cu TSA sa se demareze in timp util.”, a precizat Mariana Hanganu, managerul proiectului, in cadrul Conferintei de lansare a proiectului care a avut loc marti, 14 iulie, in capitala.

Prezenta la acelasi eveniment, presedintele Asociatiei Help Autism, psihologul Daniela Bololoi, a impartasit participantilor din bunele practici ale Asociatiei pe care o conduce: „Prin Asociatie am incercat sa ofer ce n-am gasit eu acum cinci ani, cand am umblat din medic in psiholog si nimeni nu stia sa-mi spuna ce are copilul meu, dar primeam in schimb o punga cu pastile. Cand am inceput misiunea Help Autism, mi-am dorit sa fiu alaturi de cat mai multe familii care trec prin provocarea ridicata de diagnosticul de autism. Este fantastic sa vezi, an de an, ca povestea creste si ajungem la mai multi prichindei care prin terapia personalizata au sanse de recuperare, ca parintii gasesc un sprijin si ca lumea incepe sa inteleaga ce inseamna autismul”.

Anca Dumitrescu, psihoterapeut si consultant ABA, acreditat BCBA (Board Certified Behavior Analyst), Presedinte ATCA a punctat importanta terapiei ABA inceputa la o varsta frageda si totodata, necesitatea ca echipa de implementare a terapiei sa fie formata din specialisti: ”Echipa implicata este una mare, formata din specialisti bine pregatiti de la coordonatorul cu acreditare internationala la cei 3,4 terapeuti specializati la logopezi, kinetoterapeuti sau medici psihiatri. Proiectul pe care astazi il lansam, incearca sa coaguleze relatiile dintre toti acesti specialisti. Pentru copiii diagnosticati, timpul este extrem de important, cu cat mai devreme incepe terapia, cu atat mai vizibile sunt rezultatele. Avem copii in terapie incepand cu varsta de un an si jumatate”.

La evenimentul de lansare a proiectului au participat alaturi de reprezentantii celor doua asociatii partenere, parinti beneficiari, voluntari, reprezentanti mass media si ai unor institutii relevante in domeniu.

3aa

Doamna Ramona Octaviana Gheorghe – Medic Specialist Psihiatria Copilului si Adolescentului a prezentat starea de fapt in ceea ce priveste decontarea terapiei copiilor cu TSA prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si traseul ce trebuie urmat de catre familiile copiilor diagnosticati pentru a beneficia de aceasta decontare: „Prima vizita pe care copilul o face este la medicul pediatru care are posibilitatea sa aplice un chestionar de screening. In urma acestui chestionar, medicul care este in contact cu CNAS poate face recomandarea catre un specialist care, evaluand copilul, stabileste diagnosticul. Suntem in al doilea an de cand medicul psihiatru de copii nu este singurul care poate face recomandarea catre serviciile conexe care, pentru copilul cu TSA inseamna evaluare psihologica si diagnostic, consiliere individuala, consilierea familiei, interventie logopedica si kinetoterapie. Toate aceste servicii pot fi decontate, in limita fondurilor disponibile, prin scrisoare medicala de catre CNAS.”

Prezenta la conferinta in calitate de reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – doamna Consilier superior Adina Codres, a declarat: „Acest proiect m-a bucurat foarte mult pentru ca, dupa cum va spuneam, gesturile integratoare sunt foarte putine, iar portalul acesta tocmai asta isi doreste, sa integreze, sa ne arate tuturor celor interesati lucruri comune: informatii cu privire la TSA, legislatie, contactele medicilor si terapeutilor. Ideea de a avea o platforma electronica este extraordinara pentru ca parintii vor avea acces la informatii, noi vom putea publica in aceasta platforma informatii astfel incat ele sa fie vizibile tuturor organismelor interesate din partea sociala, din partea de drepturi ale copilului, din partea de educatie. Legislatia difera si este important pentru noi toti sa cunoastem informatii pentru ca doar impreuna putem sa gandim reabilitarea unui copil cu TSA.”

4aa

In Romania, conform Ministerului Sanatatii, in 2013 au fost inregistrati 4.145 de copii diagnosticati cu tulburare pervaziva de dezvoltare (TSA, Autism infantil, Sindrom Asperger, Sindrom Rett, boala dezintegrativa). Anual, in Bucuresti, peste 4000 de familii se adreseaza specialistilor pentru diagnosticul copilului lor. Pentru cresterea sanselor de recuperare a unui copil cu autism, interventia terapeutica trebuie sa fie zilnica si in regim sustinut, iar principiile trebuie insusite si aplicate si acasa, de catre familie. Lipsa stimularii prin terapie a copilului cu TSA il poate transforma intr-un adult neintegrat si, de cele mai multe ori, institutionalizat.

Asociatia Help Autism se implica activ de peste 5 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Pe langa serviciile de terapie oferite in cele 3 centre, asociatia desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Proiectul „Help Autism Connect – implicarea comunitatii in sprijinul copiilor cu TSA” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu o durata de 8 luni. Proiectul are o valoare eligibila totala de 40.509 EURO, din care 34.897 EURO valoare eligibila a finantarii nerambursabile acordata din Fondul ONG si 5.612 EURO contributia eligibila a beneficiarului si va fi implementat in Bucuresti, in perioada 15 iunie 2015 – 14 februarie 2016.

5aa

*Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania

*Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Asociatia HelpAutism

aa

Lasa un raspuns