Iesirea din autism
Ian 27 2016

Iesirea din autism

In procesul de recuperare a copiilor cu autism, nimic nu are o importanta mai mare decat daruirea si implicarea parintilor. Terapeutii pot fi inlocuiti, specialistii pot fi schimbati si ei, insa parintii raman alaturi de copil pentru totdeauna. Ei sunt piatra de temelie. In functie de capacitatea lor de a accepta diagnosticul si de a incepe sa caute solutii, pot fi invingatori in lupta cu autismul sau, din pacate, pot fi invinsi. Ambele variante apartin, in totalitate, masurii in care parintii actioneaza.


1

Daca familia reprezinta un cadru educational armonios in dezvoltarea copilului, vor exista, la nivelul relațiilor familiale, stabilitate si sustinere reciproca. Pentru acest lucru, parintii trebuie sa accepte ajutorul specialistilor (psihologilor, psihoterapeutilor, logopezilor, kinetoterapeutilor etc.) si sa participe la sesiuni de consiliere si dezvoltare personala.

In cazul parintilor copiilor cu autism, factorii care activeaza instabilitatea psiho-emotionala sunt: aflarea diagnosticului de autism, imposibilitatea de a sustine financiar costurile aferente terapiei recuperatorii, lipsa cunostintelor din suportul teoretic referitoare la autism, incapacitatea de a crea o comunicare stimulativa atat pentru partenerul de viata cat si pentru copilul diagnosticat cu autism, lipsa unei palete diversificate de servicii de interventie specializata pe ariile deficitare : logopedie, kinetoterapie, atat la nivel local cat si national etc.

2

Interventia psihologica asupra parintilor copiilor diagnosticati cu autism se face pe baza unor grile de observatii ce sunt completate, de catre specialisti, in urma unor evaluari psihologice centrate pe nevoile personale ale fiecărui parinte/cuplu in parte. Pregatirea si formarea specialistilor va determina gradul in care acestia vor deveni un suport specializat pentru parinti. In urma acestor sesiuni de consiliere si dezvoltare personala, ei vor invata cum sa devina coterapeuti in procesul de recuperare a propriului copil.

In tara noastra exista foarte putine locuri de specialitate care sa poata oferi, in mod gratuit, sprijin in dezvoltarea cognitiva, emotionala si inter-relationala a parintilor copiilor cu autism, dupa tristul diagnostic care, dintr-o data, le schimba complet modul de perceptie a vietii. De asemenea, venitul lunar al multor familii, nu permite accesul la aceste servicii. Din cauza acestei realitati, foarte multi parinti aleg sa discute cu membri din familie, prieteni, cunostinte, fara sa apeleze la specialisti acreditati, lucru nerecomandabil.

3

Asociatia “Help Autism” ofera sprijin si suport psihologic parintilor – beneficiari ai organizatiei. Astazi a inceput primul curs de dezvoltare personala facilitat de catre Daniela Bololoi – presedinte al Asociatiei “Help Autism” si Lucian Negoita – psihoterapeut, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania in tehnici de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala. Speram ca, un numar cat mai mare de parinti sa aiba capacitatea de a beneficia de sprijin psihologic in asa fel incat sa fie in armonie cu familia si propria realitate.

 

Lasa un raspuns