Importanta socializarii in procesul terapeutic de recuperare a unui copil diagnosticat cu autism
Ian 26 2016

Importanta socializarii in procesul terapeutic de recuperare a unui copil diagnosticat cu autism

Procesul de socializare se desfasoara pe parcursul intregii vieti. Fie ca mergem la scoala, la serviciu, la plimbare, la cumparaturi, practicam sporturi, privim la televizor, citim; experimentam si practicam diverse aspecte ale socializarii. Acestea influenteaza, in timp, modelarea personalitatii si a identitatii de sine.

“Socializarea reprezinta procesul psihologic de transmitere, asimilare a atitudinilor, valorilor, conceptelor sau modelelor de comportare specifice unui grup sau comunitati in vederea formarii, adaptarii si integrarii sociale a unei persoane. In acest sens, socializarea este un proces interactiv de comunicare, presupunand dubla considerare a dezvoltarii individuale si a influentelor sociale, respectiv modul personal de receptare si interpretare a mesajelor sociale si dinamica variabila a intensitatii si influentelor sociale.” (“Dictionar de Sociologie”, Lazar Vlasceanu&Zamfir Catalin, Ed.Babel, Bucuresti, 1993)

1

In cazul copiilor diagnosticati cu autism, interactiunile sociale au impact asupra dezvoltarii abilitatilor de comunicare si limbaj, generalizarii abilitatilor si deprinderilor dobandite prin terapie, dezvoltarii independentei si autonomiei persoanale, a creativatii si jocului simbolic si, nu in ultimul rand, asupra integrarii in gradinite si scoli.

In procesul recuperatoriu, socializarea reprezinta ultima etapa a demersului. Intai este informata familia despre structura programului de terapie, apoi se incepe terapia in sine. Ulterior, dupa ce copilul acumuleaza cunostinte conform planului de interventie iar rezultatele inlatura, intr-o masura cat mai mare, comportamentele deficitare, se poate face trecerea la socializare. Daca copilul trece prin programul de recuperare, el isi insuseste si consolideaza notiunile de baza transmise in sedintele de terapie, putand astfel sa participe la procesul de socializare si acesta sa aiba impact benefic asupra formarii unei personalitati adaptative, integrative.

2

Socializarea este influentata de o serie de agenti, dintre care, cei mai reprezentativi sunt: familia, grupul de prieteni, scoala (gradinita), mijloacele de comunicare in masa, organizatiile religioase, politice, institutiile etc.

Familia constituie factorul cu cel mai mare impact in dezvoltarea copilului cu autism. In functie de caracteristicile acesteia, de capacitatea membrilor familiei de a accepta diagnosticul si de a actiona, de a se implica activ in procesul terapeutic, putem vorbi despre progres, stagnare sau regres.

In ceea ce priveste grupul de prieteni,  este importanta modalitatea de selectie a acestora. Apartenenta la grup modeleaza viitoarea evolutie a copilului. Parintii trebuie sa urmareasca masura in care apartenenta la grup se identifica cu valorile si nevoile copilului diagnosticat cu autism. In conditiile in care grupul nu accepta diagnosticul si marginalizeaza copilul, trebuie sa se actioneze rapid si sa se evite interactiuni ulterioare cu acesta, in asa fel incat sa nu exista repercursiuni viitoare pentru evolutia copilului.

Mijloacele de informare si comunicare in masa au un impact mare in procesul de socializare, acestea putand actiona atat in avantajul cat si in dezavantajul parintilor, in functie de modalitatea in care informatiile sunt selectate si utilizate. Este importanta trierea informatiilor si cautarea validitatii stiintifice a acesteia.

3

In procesul de socializare nu trebuie omis faptul ca autismul este o lupta contratimp, orice minut valorizat adecvat se poate intoarce in favoarea copilului si a recuperarii acestuia. Investirea in socializare, ca metoda complementara in recuperare, poate duce la rezultate uimitoare. Despre fructificarea timpului liber si care sunt activitatile de socializare organizate de Asociatia Help Autism, puteti afla  mai multe informatii dintr-un articol anterior. http://autismconnect.ro/fructificarea-timpului-liber-de-catre-parintii-copiilor-cu-autism/

 

Lasa un raspuns