Interviu cu Adriana BALSANU, psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonator ABA in cadrul Help Autism
Apr 19 2017

Interviu cu Adriana BALSANU, psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonator ABA in cadrul Help Autism

Adriana BALSANU are peste 10 ani de experienta in lucrul cu copiii cu autism si parintii acestora. In activitatile profesionale intreprinse pana in prezent si in intalnirile sistematice pe care le-a avut cu specialistii din domeniu, s-a convins ca lucrul in echipa este cel mai eficient aspect cu putinta pentru a avea rezultate vizibile in procesul de recuperare terapeutic. A interactionat cu peste 150 de familii la cursurile de formare pe care le faciliteaza si cel putin 100 de familii i-au trecut pragul cabinetului la sedintele de coordonare, asa cum ea insasi afirma. Treptat, a descoperit nu doar cat de importanta este prezenta parintilor si implicarea activa a acestora in cresterea propriilor copii, ci si cheia reusitei, COMUNICAREA. Plecand de la principiul “parinti informati, copii sanatosi”, a ajuns sa lucreze eficient in echipa cu un numar din ce in ce mai mare de parinti ai copiilor diagnosticati cu autism, si si-a unit fortele si ideile cu ei, astfel incat a reusit sa construiasca tehnici cat mai puternice pentru inlaturarea simptomelor diagnosticului.


adriana-pic1

Adriana BALSANU: „Dragi parinti, fruntea sus, copilul vostru merita iubire, incredere si respect neconditionat!”

Esti psihopedagog, psihoterapeut cognitiv-comportamental si coordonator ABA in cadrul Help Autism. Pe la tine au trecut zeci de parinti care ti-au impartasit aceeasi poveste, a autismului. Care este numitorul comun al tuturor experientelor avute cu parintii copiilor cu autism, pana acum?

Am intalnit numeroase familii care se confrunta cu diagnosticul de autism, iar drumul pe care l-au parcurs pana la mine a fost un drum de „nevoie”, nevoia de a afla ce se intampla cu copilul lor, nevoia de a se asigura ca suma comportamentelor neadecvate ale copilului nu poarta denumirea de autism, nevoia de a afla un diagnostic, nevoia de validare, nevoia de informare, nevoia constanta de certitudini si, mai ales, nevoia de a afla ce pot face ei pentru recuperarea copilului lor. Numitorul comun al acestor experiente a fost, este si cred ca va ramane suferinta confirmarii sau aflarii unui diagnostic si, de aici, putem porni catre un alt numitor comun, unul care poarta denumirea de „solutie”. E vorba despre raspunsul la intrebarea „Cine, unde, cand, cum poate oferi solutia potrivita pentru a scoate copilul din aceasta a doua lume?, asa cum multi parinti afirma. Un alt numitor comun al famililor copiilor cu autism este intrebarea : ”In cat timp copilul meu va fi bine?”. Din pacate noi, specialistii, psihologi si medici, nu stim sa raspundem la aceste intrebari, insa ii asiguram ca dam tot ce este mai bun din noi pentru a le oferi copiilor suportul potrivit pentru atingerea potentialului maxim de dezvoltare.

Inainte de a fi specialist, esti si mama unui baietel care, pe zi ce trece, iti demonstreaza constant ca rolul de parinte nu e tocmai usor. Care sunt provocarile prin care treci si cum le faci fata?

Experienta de a fi parinte, de a fi mama, este absolut provocatoare din toate punctele de vedere. Rolul meu este extraordinar de frumos si in egala masura greu, caci este necesar sa evaluez toate reactiile copilului meu in mod obiectiv si rational, insa emotiile care ma incearca in acele momente ma fac sa fiu subiectiva si sa dau consecinte nu tocmai potrivite. Fix in acest punct incep sa ma identific cu parintii copiilor mei speciali si sa reevaluez situatiile in care poate ca ii judecam ca nu aplica cele mai potrivite comportamente, devenind astfel responsabili de blocarea traseului terapeutic. Ei bine, dragi parinti, imi cer mii de scuze pentru gandurile mele din acele perioade, atunci eram doar specialist, insa acum sunt si mama.

adriana-pic2

Cum vezi imaginea unui parinte competent emotional?

In opinia mea, parintele competent emotional este cel care reuseste sa pastreze un echilibru intre afectiunea si respectul oferit copilului. Este imperios necesar ca parintele sa-i respecte copilului opiniile, sa-l incurajeze sa ia singur decizii, sa-i ofere sprijin si explicatii atunci cand greseste, fara a-l face sa creada ca daca a gresit inseamna ca nu mai este la fel de bun. Este important ca parintele sa aiba grija ce fel de etichete verbale foloseste caci acestea vor fi preluate si de catre copil si utilizate, o vreme, ca fiind universal valabile. Este demonstrat stiintific ca emotiile puternice pe care le are parintele afecteaza sanatatea relatiei parinte-copil, mesajele transmise afectand profund copilul care nu stie sa explice ce i se intampla.

Am observat constant in ceea ce spui si faci, ca accentuezi ideea de specialist/profesionist. Ce este acest „specialist” in acceptiunea ta, in sensul de delimitare conceptuala?

Asa este, desori folosesc aceste etichete in care eu cred foarte mult. Specialistul este persoana care stapaneste foarte bine domeniul pe care il profeseaza si  isi asuma pe deplin aceasta eticheta. Este important de stiut ca specialist devii in timp, urmand cursurile scolilor de profil. Specialist ramai daca te formezi continuu si intri in contact cu schimbarile care se produc in domeniul tau de activitate.

Care sunt strategiile prin care un terapeut specialist isi poate face aliati parintii in procesul de recuperare al copilului cu autism?

Nu exista niste strategii standard, insa, cu siguranta, comunicarea  este cel mai bun instrument prin care le putem transmite parintilor ca ei sunt cei mai importanti in acest proces terapeutic. Noi, terapeutii, oferim un model de aplicare al tehnicilor, insa ei trebuie sa urmareasca acelasi traseu acasa. Principiile interventiei terapeutice trebuie respectate si aplicate de catre toate persoanele care intra in contact cu copilul. Parintii sunt invatati cum sa le aplice, iar noi subliniem de fiecare data ca fara ajutorul lor, nu vom putea sa ne atingem toate obiectivele.

adriana-pic3

Ai fost implicata in foarte multe activitati care au vizat interactiunea cu parintii copiilor cu autism. Cat de importanta este existenta unei congruente in diada parinte al copilului cu autism-terapeut?

Este extrem de importanta in contextul in care ne dorim sa integram copilul in societate, pentru ca, lucrand in echipa, putem atinge toate palierele slab dezvoltate. Atunci cand terapeutul are o relatie sanatoasa cu parintele copilului cu care lucreaza, informatiile despre copil circula eficient. Parintele ii aduce terapeutului informatii pe care le poate aborda in terapie, iar terapeutul ii comunica parintelui ce este necesar sa se continue acasa pentru a generaliza informatia.

Care sunt efectele neimplicarii parintilor in recuperarea unui copil cu autism, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung?

Cand vorbim despre recuperarea copilului cu autism, vorbim si despre implicarea majora a parintilor. Neimplicarea parintilor nu va conduce niciodata la recuperarea copilului, caci parintele petrece cea mai mare perioada din timp cu acesta, astfel ca, daca parintele nu ii aloca copilului timp de calitate, specific nevoilor lui, atunci nu vom putea spera la integrare.

Sunt parinti care refuza sa accepte incadrarea copilului intr-un grad de handicat. Ce putem face in aceasta situatie?

Sunt multi parinti care refuza incadrarea copilului intr-un grad de handicap deoarece considera ca certificatul obtinut atrage dupa sine o stigmatizare prea mare. De asemenea, sunt parinti carora le este teama ca diagnosticul inregistrat va ajunge sa fie o bariera in integrarea ulterioara pe piata muncii. Noi ii sfatuim pe parinti sa accepte incadrarea in grad pentru ca astfel pot obtine anumite beneficii pentru recuperarea copilului lor.

Crezi ca, la ora actuala, in Romania, situatia socio-economica a parintelui copilului cu autism influenteaza integrarea acestuia intr-o forma de educatie?

Cu siguranta influenteaza! In cresele, gradinitele si scolile de stat din Romania, nu exista suficient personal. Deficitul de cadre didactice dintr-o institutie de invatamant isi spune cuvantul in momentul in care incercam sa integram un copil cu diagnostic care are nevoie de programa adaptata si insotitor. Scolile speciale nu au suficienti profesori itineranti care sa mearga sa acorde sprijin copilului cu diferite deficiente, si iata, ajungem la parintele care trebuie sa sustina financiar un insotitor al copilului. In ultima perioada, am vizitat multi copii integrati in invatamantul de masa si am realizat ca ne confruntam cu o realitate dura, realitatea in care un singur cadru didactic trebuie sa faca fata unui colectiv format din cel putin 25 de elevi, printre care se regasesc si copii cu diagnostic. Intamplarea a facut ca am intalnit cadre didactice foarte binevoitoare, dornice sa invete cum sa faca fata situatiei insa, realist vorbind, nu aveau posibilitatea sa aplice tehnicile pe care le-am comunicat din cauza faptului ca ceilalti copii ramaneau fara indrumator. O tehnica de blocare a unui comportament neadecvat poate dura si 10 minute sau poate si mai mult chiar.

Tii cursuri special organizate in beneficiul parintilor copiilor cu autism. Povesteste-ne, te rog, mai mult detalii despre ele.

Cursurile sustinute au scopul de informare si indrumare a parintilor pentru a  face fata provocarilor acestui diagnostic. Aflarea unui diagnostic nu este usoara pentru niciun parinte, ea este dureroasa, adesea dificila de acceptat, motiv pentru care apare si negarea. Este un drum anevoios pana ajung la acceptare, iar noi incercam sa oferim mult sprijin pe tot parcursul traseului. Cursurile abordeaza teme specifice ca si parte teoretica, apoi se discuta cazuri particulare si, impreuna cu parintii, incercam sa gasim solutii eficiente pentru un comportament adecvat al copilului. In cadrul Asociatiei Help Autism sunt sustinute si cursuri de dezvoltare personala pentru parintii copiilor cu autism, acolo pot ventila, pot vorbi despre ei. Este extrem de important sa nu uite ca in afara statutului de parinti, ei sunt si femeie/barbat, sot/sotie, iubit/iubita, fiecare statut avand o serie de nevoi si din fiecare statut pot extrage o doza de energie care sa-i ajute sa fie parinti mai relaxati si mai aproape de copilul lor. Parintii care ajung la epuizare nu isi mai ajuta calitativ copilul pentru ca incarcarea negativa este transmisa usor catre pitic.

Actualmente, se vorbeste tot mai des despre necesitatea unei educatii parentale. Ce parere ai despre aceasta idee?

Consider ca parenting-ul ajuta parintele sa invete trucuri pentru o educatie cat mai potrivita pentru copil. Specialistii in parenting reactualizeaza metode in raport cu dezvoltarea actuala a copilului, tinand cont de foarte multi factori psihologici. Ceea ce apreciez cel mai mult la aceste cursuri de parenting este incurajarea parintelui sa formeze comportamente pozitive printr-o atitudine pozitiva. Parerea mea este ca trebuie sa ne informam foarte mult si sa incercam sa aplicam ceea ce consideram ca este cel mai bine pentru propriul copil. Copilul te invata si te indruma cum sa fi un parinte bun, fapt pentru care trebuie sa incercam sa fim receptivi la mesajele pe care ni le transmit.

c

Care crezi ca este cea mai mare problema psihologica cu care se confrunta parintii copiilor cu autism?

Cea mai mare problema pe care eu o observ de multa vreme este negarea diagnosticului. O numesc problema pentru ca de la negare pana la acceptare se pierde foarte mult timp pe care l-am putea aloca recuperarii specifice copilului. In prezent, timpul este cel mai mare dusman pe care il avem in lupta cu acest diagnostic. Dragi parinti, va incurajez sa va indreptati catre specialisti in momentul in care observati orice intarziere in dezvoltarea copilului vostru, iar apoi, in cazul in care vi se recomanda interventie, incercati sa cantariti avantajele si dezavantajele aduse de catre stimularea recomandata.

Cat de importanta este prezenta parintilor in dezvoltarea armonioasa a unui copil?

Un copil se poate dezvolta armonios daca primeste multa iubire, caldura, atentie, respect, siguranta si echilibru din partea celor din jurul sau, cu precadere din partea parintilor. Consider ca prezenta parintilor este obligatore in acest cadru.

De ce?

Parintii sunt persoanele care se preocupa de gasirea celor mai bune metode de crestere pentru propriul copil, dezvoltarea armonioasa a acestuia reprezentand o motivatie maxima pentru parinte. Avand in vedere ca parintele reprezinta imaginea absoluta pentru copil, lipsa lui va conduce catre un dezechilibru major avand repercursiuni pe parcursul intregii vieti.

Autism Connect este cea mai mare comunitate din Romania care aduce la un loc parinti ai copiilor cu autism si specialisti din domeniu. Ce mesaj doriti sa transmiti celor care ne urmaresc si vor citi aceste randuri?

Dragi parinti, aveti grija de voi, preocupati-va de proprile emotii, dati-va timp pentru a intelege ce vi se intampla, oferiti-va clementa si incredere. Increderea va ajuta sa aveti o stima de sine crescuta si astfel va puteti repozitiona in fata provocarilor. Fruntea sus, copilul vostru merita iubire, incredere si respect neconditionat.  Daca voi ajungeti sa fiti bine cu voi, atunci realitatea cu care va confruntati zilnic, devine mai usor de acceptat. Sa nu va pozitionati niciodata in inferioritate pentru ca aveti copii speciali, voi sunteti parinti minunati si aveti copii pe care noi ii iubim foarte mult.

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns