Interviu cu Andy SHIH, Ph.D, Vicepresedintele Organizatiei Autism Speaks - varianta in Limba Romana
Aug 29 2016

Interviu cu Andy SHIH, Ph.D, Vicepresedintele Organizatiei Autism Speaks – varianta in Limba Romana

Andy SHIH, vicepresedintele organizatiei Autism Speaks, lucreaza in stransa colaborare cu membrii Consiliului Autism Speaks, fiind Consultant al Comitetului Stiintific, expert staff si leaderul voluntarilor in dezvoltarea si implementarea programului de cercetare a organizatiei. El ne-a acordat un interviu in cadrul caruia ne-a prezentat Programul “Parent Skills Training”, proiect ce va fi implementat in Romania. Echipa Global Autism Public Health (GAPH), din care face parte si Andy Shih, ofera consultanta si suport in advocacy guvernelor, parintilor si grupurilor de lucru de specialitate din intrega lume. Cercetarile sale vizeaza studii referitoare la identificarea si caracterizarea genelor, interactiunea celulelor virus si reglarea ciclulului celular.

s

Andy SHIH: „nu ai intotdeauna raspunsurile si, chiar daca ai crede ca le ai, raspunsurile tale s-ar putea sa nu fie la fel cu ale celorlalti”

Sunteti vicepresedinte al Organizatiei Autism Speaks si cercetator in acelasi timp. Ce ne puteti spune despre evolutia dumneavoastra profesionala?

Sunt format ca om de stiinta. Fac parte din comunitatea specialistilor care activeaza in sfera tulburarilor de spectru autist de 16 ani si, actualmente, gestionez resursele organizatiei Autism Speaks in diverse arii de specialitate precum Genetica, Epidemiologie sau Neurostiinta. Acum aproximativ 8 ani in urma am initiat un program public de sanatate care a devenit un efort global ce implica mai multe tari. Acum, iata, am ajuns si in Romania.

Prezentati-ne, va rog, ideea generala a proiectului pe care l-ati prezentat astazi.

Ideea principala a acestui program este o adevarata provocare. Dupa cum vedem peste tot in lume si in tarile puternic dezvoltate, cum ar fi SUA sau UK, numarul specialistilor in autism nu este suficient, fapt care nu permite oferirea de interventii pentru toate familiile care au nevoie de aceste servicii. Astfel, prin intermediul proiectului ne propunem cresterea numarului de specialisti in problematica tulburarilor din spectrul autismului.

Care sunt abilitatile sau calitatile de care un trainer are nevoie in acest proiect?

Cea mai importanta abilitate pe care un trainer ar trebui sa o aiba este empatia, sa aiba capacitatea de a asculta parintii si familiile, sa le inteleaga nevoile, sa fie smerit si sa inteleaga cum sa predea parintilor aptitudinile de care au nevoie pentru a imbunatati rezultatele copilului.

Cine vor fi facilitatorii si trainerii?

Acestia vor fi identificati local. Cred ca ar fi optiuni in Bucuresti si Cluj, sau altundeva in zona rurala a Romaniei. Important este ca trainerul sa aiba cunostinte specializate despre copiii cu autism, facilitatorii putant fi de oriunde, pot fi de la Psihologie sau altcineva cu acreditare, profesori, asistente sau pot fi chiar parintii. In multe tari unde lucram, facilitatorii sunt parinti.

Cat de important este un astfel de proiect pentru cei implicati in problema tulburarilor de spectru ale autismului?

Imi place sa cred ca acesta este un proiect important pentru ca asa cum am zis, multi dintre copiii nostri nu au cele mai bune rezultate deoarece nu primesc cele mai potrivite servicii. Astfel, proiectul ar aduce serviciile acasa.

Ce reprezinta, in opinia dumneavoastra, o dezvoltare normala a unui copil?

Este o paleta atat de larga, adica cum definim normalul? Depinde de criteriul pe care il folosim. Sunt normal in multe locuri, consider acest lucru, cred mai mult insa in ideea de functionare, in abilitatea copilului de a se integra in familie si in comunitate. Si standardul de integrare este diferit in Romania decat in New York. Drept urmare, concluzia este ca trebuie sa definim local conceptul. 

Va rog, explicati diferenta dintre serviciile de psihologie, din Romania si Statele Unite, daca exista.

Cred ca diferentele sunt in experienta si training, probabil, dar aceste lucruri sunt usor de exprimat, pentru mine. Cred ca asemanarea pe care am vazut-o in aceasta profesie este chiar compasiunea si grija reala pentru familii, aceia sunt cu adevarat profesionistii si ei sunt cei de care avem nevoie intr-o comunitate.

1a

Care este cheia succesului in viata?

Succesul in viata? Sa fii deschis mereu la invatare, sa fii smerit, sa intelegi ca nu ai raspunsurile mereu si chiar daca crezi ca ai raspunsurile, raspunsurile tale s-ar putea sa nu fie aceleasi ca ale altora. Cred ca trebuie sa apreciezi diversitatea si sa fii capabil sa accepti diferentele, acesta este cel mai important lucru in viata.

Ce ne puteti spune despre valorile dumneavoastra de viata…

Sa ajuti, sa lupti impotriva nedreptatii si sa te asiguri ca fiecare individ are oportunitatea sa isi atinga potentialul.

Credeti in ceea ce faceti zilnic, in acest program, de exemplu?

Da, absolut. Cand vad oameni implicati si pasiune, pentru ca vezi pasiunea in oameni, asta ma face foarte fericit. Pentru ca asta inseamna ca ei sunt hotarati si dedicati.

Ce mesaj doriti sa trimiteti celor care ne citesc?

Nu renuntati. Continuati sa lucrati si sa colaborati pentru ca puterea vine atunci cand respecti parintii si familiile. Nevoile lor trebuie sa fie mereu pe primul plan si exista intotdeauna o oportunitate de mai bine, maine.

* A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns