Interviu cu Cristiana IONESCU, unul dintre cei mai mari fundraiseri din Romania
Sep 22 2016

Interviu cu Cristiana IONESCU, unul dintre cei mai mari fundraiseri din Romania

Cristiana IONESCU a fost avocat timp de doisprezece ani, dar se simtea ca un condamnat la locul de munca pentru ca, in momentul in care intra intr-o sala de tribunal cu grilaje la geam, simtea ca executa o pedeapsa. Despre cum şi-a reintors toate calitatile dobandite in avocatura in favoarea ei, despre cum a devenit unul dintre cei mai apreciaţi fundraiseri din Romania, ajungand sa numere de 2 ori cate 1 milion pe an, primul de euro, al doilea de dolari, va invitam sa cititi un interviu special acordat echipei Autism Connect.

1v

Cristiana IONESCU: “Un fundraiser trebuie sa fie un extraordinar povestitor”

Cine este Cristiana Ionescu?

Cred ca cei de acasa ar trebuie sa stie ca eu sunt mama lui Bogdan Ionescu, de curand student la Manchester, friendraiser in principal, apoi fundraiser si ca ador sa cresc flori si animale.

Facilitati cursuri de “Atragere de fonduri” in diverse sectoare de activitate. Care este ideea principala a acestor programe?

Sa le insuflam organizatiilor care lucreaza cu voluntari si nu numai, incredere si curaj, pentru ca fonduri exista in Romania. Trebuie doar sa ne ducem sa le luam.

Ce este fundraisingul, in acceptiunea dumneavoastra?

Pentru mine fundraisingul este cea mai usoara cale de imprietenire pentru ca aici iti faci prieteni pe care ii aduci intr-o poveste viitoare.

V-ati interiorizat tot ceea ce faceti, ati facut din aceasta pasiune un mod de viata. Este adevarat?

Da, este adevarat. A fost o alegere de viata pe care am facut-o, sa renunt la cariera de avocat, un avocat de succes zic eu, si sa aleg sa imbratisez schimbarea de vieti, zi de zi, prin ceea ce fac la serviciu.

222

Sunteti fondatoarea comunitatii Dreamcatchers si a Asociatiei Edulier. Povestiti-ne, succint, despre cele doua proiecte pe care le reprezentati si care va reprezinta.

Amandoua pornesc dintr-o poveste trista, pierderea mamei mele in 2010. Am transformat acea tristete in ceva creativ si am dat drumul unei asociatii, Edulier, care se ocupa de copiii de la sate in principal, oferindu-le educatie si educatie non-formala, si sprijinandu-i sa-si asigure un viitor foarte bun prin crearea de oportunitati. Dreamcatchers inseamna ceea ce mi-am dorit eu sa fac, sa impartasesc din ceea ce am invatat sa fac celorlalti, fie ca vorbim de companii, fie ca vorbim de organizatii non-profit, sa ii imprietenesc si sa contribui atat cat pot si eu la dezvoltarea sectorului non-guvernamental in Romania.

Cum reusiti sa atrageti fonduri pentru atat de multe cauze?

Foarte multa munca. In spatele fiecare campanie pe care o facem este o munca, incepand cu munca de selectare a campaniilor. Nu ne alaturam foarte multor cauze in fiecare an pentru ca avem o echipa mica, insa cautam foarte mult calitate si nu cantitate, incercam sa lucram cu organizatii care isi doresc mai mult de la ele, cum este si Asociatia Help Autism si care vor sa creasca sanatos, natural, si sa ajute in felul acesta beneficiarii lor mult mai mult.

Atrageti succesul ca un magnet, multi se intreaba cum reusiti. Care sunt calitatile pe care un bun fundraiser trebuie sa le aiba?

Un bun fundraiser trebuie sa fie un extraordinar povestitor. Practic, trebuie sa poata sa creada cu toata fiinta lui povestea pe care o spune. Daca nu este asa, atunci nu-l diferentiaza nimic de un vanzator de periute de dinti. Daca tu crezi, ca si vanzator de periute de dinti, ca este cea mai grozava periuta si ca este extraordinara, vei putea s-o vinzi. Ca fundraiser trebuie ca, prin toti porii tai, sa rasufli povestea pe care o spui.

De unde sau de la cine ati deprins aceste tehnici de persuasiune pe care le manifestati in ceea ce faceti?

In principiu m-a ajutat foarte tare faptul ca am fost avocat si ca am pledat foarte multi ani, convingand judecatori sa decida intr-un anumit fel. Asta a fost o pregatire intensa si benefica pentru mine. M-a ajutat si faptul ca sunt o persoana sociabila, ca imi fac prieteni, ca nu imi trebuie o pregatire deosebita in acest sens. Da, am o experienta teoretica pe care am dobandit-o in ultimii 17 ani pentru ca mi-am dorit sa invat tehnici noi de strangere de fonduri, dar povestirile le spun eu, si le spun natural, le spun cu toata fiinta mea, pentru ca asa sunt eu, imi place sa spun povesti.

Ati afirmat astazi ca sunteti adepta ideilor promovate de Walt Disney. Care este aforismul din repertoriul compozitional al acestuia dupa care va ghidati viata?

“First think. Second believe. Third dream. But finally dare!” Indrazneste sa-ti indeplinesti visurile!

Care sunt valorile dupa care va ghidati in viata?

In primul rand pe mine ma ajuta foarte tare familia, pentru ca familia este locul, cuibul care te ajuta sa iti iei energia sa mergi mai departe, sinceritatea si transparenta. Cred foarte mult in asta si, de asemenea, cred mult in bunatate. Cred ca bunatatea asta pe care noi o avem trebuie sa ne-o cultivam si sa fie parte din educatia noastra, sa ne invete sa fim buni pentru ceilalti care sa ne ajute, astfel, sa fim buni pentru noi.

Autism Connect este cea mai mare comunitate din Romania care aduce in acelasi loc parinti ai copiilor cu autism si specialisti din domeniul autismului. Ce mesaj doriti sa transmiteti celor care ne citesc si ne urmaresc?

Exista solutii, exista fonduri, trebuie numai sa va duceti dupa ele si va doresc mult succes!

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

 

Lasa un raspuns