Interviu cu Cristina NICHITA, deputat in Parlamentul Romaniei si militant al drepturilor persoanelor cu dizabilitati
Sep 12 2016

Interviu cu Cristina NICHITA, deputat in Parlamentul Romaniei si militant al drepturilor persoanelor cu dizabilitati

Cristina NICHITA, deputat in Parlamentul Romaniei, militant al drepturilor persoanelor cu dizabilitati si mama a unui baiat diagnosticat cu autism, ne-a prezentat pulsul activitatii sale in domeniul social si viziunea pe care o are asupra autismului, cu aceeasi energie si optimism pe care le manifesta constant in activitatile pe care le intreprinde.

Cristina Nichita

Cristina NICHITA: „Am dorit intotdeauna sa seman cu toate femeile puternice si feminine in acelasi timp pe care le-am cunoscut”.

Sunteti o femeie puternica, atunci cand intrati intr-o incapere acaparati priviri si impresionati prin atitudinea plina de incredere. Mereu cu un pas inaintea vietii, inclinata spre oameni si nevoile acestora, aveti “acel ceva” care va face distinsa. Cum îl descrieti dumneavoastra pe omul Cristina Nichita?

Privirea mea despre mine nu poate, fara indoiala, sa coincida cu imaginea pe care le-o creez celorlati. Din interior, ma simt constant asaltata de intrebari, de dubii si imi adresez mie insami provocari. Nu ma consider o persoana puternica; ma consider mai degraba sagace, determinata si motivata de propriile mele opinii si convingeri. Ma compar tot timpul cu persoana care imi doresc sa ajung.

Ati avut persoane care v-au fost mentori in viata?

Toti avem, fie ca ne dam seama, fie ca nu, mentori in viata. Incepem prin a-i admira si prin a-i imita – cand suntem mici – pe adultii din jurul nostru care ne creeaza o impresie foarte puternica. In cazul meu, le-am avut pe nasa mea de botez, pe invatatoarea mea si – fara incetare si fara dubiu – pe mama. Am avut si prieteni in viata care mi-au inspirat admiratie si care mi-au oferit de multe ori o imagine ideala la care am vrut sa ajung. Am dorit intotdeauna sa seman cu toate femeile puternice si feminine in acelasi timp pe care le-am cunoscut.

Sa facem o incursiune in activitatile intreprinse pana acum, ce va determina sa sustineti cauza copiilor cu autism?

Preocuparea mea constanta, pe care mi-am asumat-o atunci cand am intrat in viata politica, se refera in mod esential la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor din categoriile vulnerabile. In primul rand, mi-am asumat problematica autismului ca o misiune a mea si am inceput sa fac demersuri continue in acest sens. Sunt mama unui baietel de 13 ani, diagnosticat cu autism. Insa, fiul meu este doar punctul de plecare al activitatii mele sociale, nu punctul terminus.

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

In calitate de deputat in Parlamentul Romaniei si militant al drepturilor copiilor cu dizabilitati in general si al copiilor cu autism in special, ati pledat pentru formarea unui grup interministerial de lucru privind problematica persoanelor cu tulburari din spectrul autist, lucru care s-a si intamplat. Care sunt cele mai importante realizari ale acestui grup interministerial de lucru?

In luna mai a anului 2015, am reusit sa dispun infiintarea unui Grup Interministerial de Lucru pentru Problemele Persoanelor cu Tulburari din Spectrul Autist. Grupul infiintat are in componenta specialisti ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, autoritati care gazduiesc intalnirile grupului. De asemenea, din Grup fac parte reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei Nationale. Pe parcursul intalnirilor, ni s-au alaturat reprezentanti din Ministerul Fondurilor Europene, specialisti din Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, Societatea Nationala a Medicilor de Familie cat si reprezentantii ONG-urilor din domeniu. In toata aceasta perioada, au existat intalniri saptamanale cu membrii grupului. Impreuna am identificat toate nevoile persoanelor cu autism cat si solutiile pentru imbunatatirea calitatii vietii lor si a familiilor lor. O parte din solutiile sistematizate in Grupul de Lucru au fost preluate si inserate ca masuri in documente strategice precum: Strategia Nationala „O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” 2015-2020 si Strategia Nationala pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului 2014-2020. Una dintre realizari o reprezinta Normele Metodologice la Legea Autismului 151/2010, norme care au o intarziere de sase ani si pe care am reusit sa le aducem pe agenda de lucru a Ministerelor de resort. Speram ca, in aceasta toamna, sa avem aceste norme atat de asteptate. 

Parent Skills Training Program

“Parent Skills Training Program” este un proiect inedit, in care v-ati implicat in mod direct si care urmeaza a fi implementat in tara noastra de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Organizatia Autism Speaks SUA. Povestiti succint, va rog, ideea generala a acestui proiect, pentru specialistii care ne urmaresc si sunt interesati de ceea ce urmeaza sa se intample.

Pe 19 și 20 august, La Palatul Parlamentului, a avut loc Conferinta de deschidere a Proiectului ”Parent Skills Training Program”, program elaborat de Organizatia Autism Speaks in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Proiectul se va desfasura in Romania pe parcursul unui an, fiind finantat prin intermediul Asociatiei Autism Speaks SUA si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Programul va fi adaptat culturii romanesti, limbii, structurii si nevoilor comunitatii. In prima etapa, Andy Shih – Vicepresedintele Autism Speaks – va forma un numar de specialisti din ONG-urile din domeniul tulburărilor si intarzierilor in dezvoltare, din fiecare regiune a tarii. Odata formati, acestia, la randul lor, vor crea echipe de specialisti  care se vor intalni cu parintii copiilor cu autism din toata tara pentru a pune la punct o strategie si pentru a-i invata tehnicile cele mai potrivite care sa le permita sa se implice in terapia si procesul de reabilitare a copiilor lor. Studiile recente arata ca aceasta tehnica este cel mai eficient mijloc de sustinere pentru progresul si bunastarea copilului cu tulburari si intarzieri in dezvoltare.

Proiectul ”Parent Skills Training Program” a fost pus in aplicare in tari din intreaga lume, cu rezultate foarte bune pentru copiii cu intarzieri si tulburari de dezvoltare. Astfel, prin implicarea directa a parintilor in terapia copilului cu autism, evolutia si rezultatele copiilor diagnosticati cu autism sunt incomparabil mai bune atunci cand parintii sunt parte a procesului de terapie si reabilitare. Stiu ca nu putem obtine nimic fara mari eforturi si ca principala cauza a incetinirii, uneori chiar a reculului, este dificultatea modificarii mentalitatilor.

Vizita Jane Thompson si Dean Thompson la Surasul   Albastru - Iasi 2

Care sunt beneficiarii acestui proiect?

Beneficiarii acestui proiect vor fi copiii cu intarzieri si tulburari in dezvoltare si parintii acestora, din intreaga tara.

Cine vor fi master trainerii care urmeaza sa fie formati in cadrul “Parent Skills Training Program”?

Master Trainerii care urmeaza a fi formati in cadrul programului sunt psihologii care lucreaza cu copiii cu intarzieri in dezvoltare, din ONG-urile din intreaga tara. Acestia au fost selectati in functie de experienta acumulata de-a lungul timpului in lucrul cu copiii. Un alt criteriu a fost regiunea din care provin, astfel incat sa fie acoperite toate regiunile tarii.

Care sunt entitatile publice si private pe care vizati sa le aduceti alaturi in acest demers inovativ in ceea ce priveste tulburarile de spectru autist?

Cred cu tarie ca pentru derularea acestui proiect este extrem de importanta implicarea institutiilor guvernamentale si locale. „Programul de Formare a Competentelor Parentale” este un proiect care cere implicarea structurilor statului,  a Directiilor Generale, CJRAE, a Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, a ministerelor de resort (Educatie, Sanatate) etc.

Vizita Jane Thompson si Dean Thompson la Surasul   Albastru - Iasi

Care este viziunea dumeavoastra pe termen lung asupra abordarii autismului in Romania?

In toti acesti ani, de cand fiul meu a fost diagnosticat cu autism, am inteles ca autismul trebuie sa aiba parte de o abordare integrata. In Romania, la ora actuala, exista peste 8.000 de persoane diagnosticate cu Tulburari din Spectrul Autist, dar aceasta este o cifra statistica. Numarul real, probabil mult mai mare, nu este cunoscut deoarece nu exista inca un Registru National care sa evidentieze situatia la zi a persoanelor cu Tulburari din Spectrul Autist. Autismul nu este o maladie ce necesita medicatie, internari si tratamente. Autismul este o tulburare destul de greu de depistat, cu grade si forme diferite de  manifestare, o afectiune ce il insoteste pe respectivul subiect de-a lungul intregii sale vieti. Este o tulburare a capacitatilor sale de comunicare umana, de adaptare si de intregrare in societate.

Autism Connect este cea mai mare comunitate din Romania care asigura cadrul prielnic interactiunii specialistilor din domeniul TSA si a parintilor copiilor diagnosticati cu autism. Ce mesaj doriti sa transmiteti celor care ne urmaresc si vor citi aceste randuri? 

Un sfat catre parinti: daca sesizeaza ca este ceva in neregula cu bebelusul lor, sa nu astepte. Vor pierde timp pretios din viata lor si din viata copilului lor. De asemenea, ii sfatuiesc sa se informeze cu privire la drepturile lor si ale copilului lor. Cel mai important este sa lupte, iar implicarea este esentiala. Parintii trebuie sa cultive rabdarea deoarece copiii cu autism sunt inzestrati cu foarte multe abilitati, chiar daca ei nu comunica de la inceput.

Dragi parinti, copiii au nevoie de afectiune si de toata iubirea voastra! Petreceti timp cu ei si bucurati-va de momentele petrecute impreuna!

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns