Interviu cu doctor Ileana Anca Efrim, membru in Consiliul Director al Patronatului Medicilor de Familie din regiunea Bucuresti-Ilfov
Mar 29 2016

Interviu cu doctor Ileana Anca Efrim, membru in Consiliul Director al Patronatului Medicilor de Familie din regiunea Bucuresti-Ilfov

Energica, activa, mereu inclinata spre oameni si nevoile acestora, dr. Ileana Anca Efrim, membru in Consiliul Director al Patronatului Medicilor de Familie din regiunea Bucuresti-Ilfov, ne-a prezentat pulsul activitatii sale cu acelasi entuziasm pe care il manifesta constant in activitatea sa. Vorbeste despre medicina cu o pasiune pe care si-a interiorizat-o inca din copilarie, de la parintii ei. Crede cu tarie ca nu exista meserie mai frumoasa decat cea de doctor. Asculta cu minutiozitate fiecare pacient in parte care ii trece pragul cabinetului personal si stie ca omul potrivit la locul potrivit poate produce schimbarea. Iubeste Romania petec cu petec si iubeste romanii. Este o optimista incurabila si, de cele mai multe ori, inopinat, ii molipseste si pe cei din jur.


1a

Dr. Ileana Anca Efrim: “…nu exista o recompensa mai mare pentru un medic decat privirea bucuroasa a unui pacient care s-a vindecat.”

Ce v-a determinat sa alegeti meseria de doctor?

A contat faptul ca vin dintr-o familie de medici, mama era medic pediatru, tata era medic cardiolog. Am crescut cu povesti despre pacienti, despre boli, despre cazuri de pacienti vindecati si eram fascinata de ele, inca din copilarie. Mi s-a parut si mi se pare in continuare cea mai frumoasa profesie cu putinta. Daca as lua-o de la capat, as incepe tot cu Facultatea de Medicina.

In sistemul actual de sanatate din Romania cum vedeti rolul doctorului de familie si cum credeti ca acesta ar trebui sa fie, de fapt?

Teoretic, medicina de familie este medicina de prim contact, cum ii spunem noi. Medicul de familie este primul profesionist pe care orice roman, pacient sau om aparent sanatos ar trebui sa-l consulte prima data intr-o problema de sanatate. Impreuna, medicul de familie si pacientul pot sa decida care este urmatoarea investigatie sau urmatorul consult sau ce anume ar avea de facut pacientul ca sa-si imbunatateasca starea de sanatate, cu scopul confirmarii unui anumit diagnostic sau nu.

Ce ne puteti spune despre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Patronatul medicilor de familie Bucuresti, organizatie in cadrul carora activati?

In cadrul acestor asociatii locale, eu sunt in structura de conducere, in Comitetul Director. Asociatia Medicilor de Familie doreste sa se ocupe si sa promoveze activitatea profesionala, imbunatatirea activitatii profesionale si stiintifice a medicilor de familie din Bucuresti si din judetul Ilfov. Patronatul Medicilor de Familie incearca sa rezolve si sa promoveze profesia liberala in forma ei de organizare actuala, care este constituita din cabinetul medical individual, societatea medicala civila, cabinetele medicale grupate etc.


2a

Dr. Ileana Anca Efrim, moderand Conferinta Nationala a Medicilor de Familie, editia 2016

 In opinia dumneavoastra, medicul de familie este un practician sau un manager?

Medicul de familie este un practician si un manager. Este un practician pentru ca trebuie sa puna in fiecare moment in aplicare toate informatiile validate stiintific pe care le are la indemana, pe care le-a dobandit in timpul facultatii, in timpul rezidentiatului si de-a lungul carierei sale in slujba pacientului, in slujba omului din fata sa. Este un manager pentru ca, fiind o profesiune liberala, asta inseamna ca marea majoritate dintre noi, a medicilor de familie, avem mai degraba cabinete individuale, adica raspundem de toata activitatea administrativa, financiara, contabila, de aprovizionare si de tot ceea ce presupune buna intretinere a unui cabinet medical.

Cat de important este actul comunicational in triada medic de familie-pacient-specialist?

Cred ca este partea turnanta in aceasta forumula. Pacientii vin la noi pentru ca ceva ii supara, ii necajeste sau pentru ca au niste intrebari cu referire la starea lor de sanatate sau a unui membru din familie. In cazul copiilor, parintii sunt cei care aduc copiii la consultatie. Daca eu nu ascult mesajul pacientului, nu incerc sa-l inteleg, sa ajung la un numitor comun, adica sa verfic daca ceea ce pacientul a vrut sa spuna este ceea ce eu inteleg, e greu sa gasim impreuna cea mai buna varianta de colaborare, astfel incat sa-l ajute cel mai bine pe pacient in cererea lui. De multe ori trebuie sa reformulez, trebuie sa aleg din ceea ce spune pacientul ceea ce e revelator pentru starea lui de sanatate, astfel incat sa-l orientez in cazul in care nu pot sa rezolv aceasta nevoie a lui in cabinetul meu, sa pot sa-l orientez catre urmatoarea statie, colegul medic specialist, spital, laborator sau centru de investigatii astfel incat rezultatul pe care il obtin in urma consultatiei sa fie cat mai bun si pacientul meu sa se intoarca si, impreuna, sa decodificam scrisoarea medicala, sa repunctam informatiile pe care le-am primit de la un coleg de alta specialitate si sa urmarim un plan de tratament. Acesta este un deziderat. Nu toate consultatiile se desfasoara in acest fel, dar acesta este idealul. La fiecare consultatie ar trebui sa militam pentru aceasta comunicare cat mai deschisa, plina de incredere, lipsita de stigmatizare intre pacient si medicul sau.

Care sunt problemele cu care se confrunta astazi medicina de familie?

Sunt mai multe probleme cu care ne confruntam. Cred ca o problema centrala a medicinei de familie este in continuare recunoasterea importantei rolului medicului de familie in comunitate, in societate si in mediul lui profesional de catre ceilalti actori prezenti in actul medical. Si de catre colegii de alta specialitate, si de catre colegii din spital, si de catre pacienti si de catre media.

Care ar fi, in opinia dumneavoastra, solutia sanatoasa la cele mentionate mai sus?

Solutia este ceea ce facem in cadrul Asociatiilor noastre profesionale sau in cadrul patronatelor, militam cu argumente care sunt nu doar sentimentale, dar sunt si demonstrate stiintific, cu argumente provenite din experienta colegilor nostri din alte tari, ca multe din limitarile de diagnostic sau de prescriptie care sunt impuse in acest moment asistentei medicale primare, medicului de familie. 

3a

Ati coordonat diverse evenimente, moderat conferinte de specialitate, facilitat ateliere de lucru pentru  diferite segmente de varsta a populatiei, in nenumarate randuri. De unde aveti aceasta energie, de a fi mereu “omul potrivit la locul potrivit”, cum s-ar spune?

Ma flatati spunandu-mi ca sunt “omul potrivit la locul potrivit”. Imi place ceea ce fac. Nu m-as face altfel de medic. Imi place medicina de prim contact, imi place foarte mult provocarea pe durata unei zile deoarece pot sa am de-a face cu copii, cu femei gravide, cu pacienti adulti, tineri, batrani. Sigur este si obositor uneori pentru ca trebuie sa va imaginati ca eu, de la o consultatie la alta schimb complet patologia, ceea ce am de facut, mereu sunt ca un detectiv caruia intr-o zi poti sa-i arati vreo 20 de cazuri si de 20 de ori trebuie sa gaseasca, pe loc, alt rezultat. Imi gasesc energia si prin faptul ca am sansa extraordinara sa colaborez cu oameni care sunt la fel de energici si de devotati cum sunt colegii mei atat din board-ul asociatiei cat si colegii mei din tara. Noi suntem in grupuri de discutie, ne sustinem si practic ne invatam unii pe altii, impartasim experiente. O alta sursa de energie sunt multumirile pacientilor. Cred ca nu exista o recompensa mai mare pentru un medic decat privirea bucuroasa a unui pacient care s-a vindecat, chiar daca a avut doar o banala raceala. De fiecare data cand pot sa aduc cate un pic de alinare acestor oameni, pentru mine, este o recompensa extraordinara.

Zilele acestea a avut loc la Bucuresti, Conferinta Nationala a Medicilor de Familie. Ce ne puteti spune despre acest eveniment?

Este un eveniment foarte important pentru ca este o conferinta care aduna colegi din toata tara. Noi avem in cadrul Societatii Nationale a Medicilor de Familie si conferinte regionale, iar cea organizata zilele acestea este un fel de cireasa de pe tort in cadrul tuturor activitatilor pe care le derulam, sau noua ne place sa o consideram in felul acesta. Tematicile sunt foarte variate. De exemplu, avem grupuri de lucru pe pediatrie, grupul de patologie, de boli respiratorii, de radiografie etc.

In demersul dumneavoastra aplicativ colaborati cu psihologi?

Da. Eu, prin a doua mea formare, cea de psihoterapeut, am avut sansa sa intru in contact si sa cunosc din interior lumea psihologilor si a psihoterapeutilor si da, cred foarte mult in menirea si in nevoia de asistenta psihologica, emotionala pe care orice individ aflat intr-un impas ar trebui sa o acceseze, sa o foloseasca si sa o recomande mai departe celorlalti. Nu vorbesc aici de pacientii care sunt cu probleme de santate mintala, vorbesc pur si simplu de oameni care se pot afla intr-un moment stresant al vietii sau in situatii dificile, cum sunt cele post-divort sau post-doliu. Psihologii sunt oameni speciali antrenati sa reduca durerea psihologica.

Cat de important este un psiholog in Romania anului 2016?

Cred ca importanta psihologului si a psihoterapeutului este in crestere in Romania anului 2016. Mai multi pacienti sunt mai degraba deschisi la a sta de vorba cu un psiholog sau cu un psihoterapeut decat acum 2 sau 3 sau chiar 5 ani. Poate ca o mica imbunatatire a adus-o si faptul ca din anul 2014, in contractul de asistenta medicala, prin sistemul de asigurari de sanatate, in sfarsit, psihologii au putut sa fie platiti din acest buget. Este o incercare timida, la inceput, mai sunt multe de facut, dar cred ca asta e important: oferirea in societate, poate la niste preturi mai accesibile, aspect care face ca apelul la aceste servicii sa fie in crestere. Ceea ce este un lucru foarte bun si foarte important.

Autism Connect este cea mai mare comunitate a parintilor copiilor diagnosticati cu autism si a  specialistilor din domeniu, finantat prin intermediului fondului ONG in Romania. Ce mesaj doriti sa le transmiteti celor care ne urmaresc si ne citesc?

In primul rand, as vrea sa va spun ca sunt impresionata de activitatea extraordinara pe care o depuneti. Sa dedici timp, energie, bani, nopti nedormite unor copii atipici, familiilor lor care se afla intr-o mare nevoie, sa fii tot timpul activ si sa nu pierzi niciun moment sa faci bine, mi se pare extraordinar si as vrea sa va felicit si sa va doresc sa puteti sa mergeti in continuare pe acest drum.  In al doilea rand, ceea ce ii rog eu pe parinti, indiferent ca sunt parintii unui copil atipic sau parintii unui copil tipic, este sa verifice cu medicul lor de familie, cu psihologul care lucreaza, cu psihoterapeutul veridicitatea informatiilor care ajung la ei, prin diferite canale. Sa apeleze la surse de informare valide, cum este portalul www.autismconnect.ro .

*a consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns