Interviu cu Elena Diana Butnaru, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor la Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Romania
Mar 07 2016

Interviu cu Elena Diana Butnaru, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor la Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Romania

Reprezentant al Federatiei Asociatiilor Studentilor la Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Romania, fost coordonator national al Scolii de Vara Cognosis, participant la diverse întalniri nationale de lloby si advocacy care au avut ca nucleu tematic situatia actuala a Psihologiei romanesti si a viitorilor specialisti in Psihologie, tanara Elena Diana Butnaru ne-a impartasit cu entuziasm si energie pulsul activitatii sale si modul in care este vazut de studenti proiectul “Autism Connect”.


1a

Elena Diana Butnaru, presedinte Cognosis: „Prin intermediul proiectului Autism Connect nu se trage doar un semnal de alarma asupra nevoii de colaborare intre actorii sociali reprezentativi din sfera tulburarilor de spectru autist, ci se si contureaza, la nivel macro, importanta Psihologiei in societatea romaneasca, fapt care nu poate decat sa ma bucure.”

Cum si cine este Elena Diana Butnaru?

Actual si viitor specialist in terapie, in prezent presedinte al Cognosisului – Federatia Asociatiilor Studentilor la Psihologie si Stiinte ale Educatie din Romania, un tanar iubitor si pasionat de psihologie. Sunt nascuta in Vaslui, am terminat Facultatea de Psihologie la Universitatea din Bucuresti, iar in prezent m-am mutat la Cluj, unde sunt masteranda in anul 2 in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, la specializarea “Tehnici Psihologice pentru Controlul si Dezvoltarea Potentialului Uman”. Sunt psihoterapeut sub supervizare in terapii cognitiv-comportamentale si fac parte din Asociatia Psihologilor Cognitivi-Comportamentali din Romania in acelasi timp. Sunt mandra sa fiu reprezentantul national al viitorilor specialisti in Psihologie si, nu in ultimul rand, ca fac ceea ce-mi place.

Ce imi poti spune despre Cognosis?

Cognosis este singura federatie care uneste asociatiile studentesti ale Facultatilor de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Romania. De asemenea, este singura structura care reprezinta viitorii specialisti la nivel european prin intermediul EFPSA (European Federation of Psychology Students Associations). Viziunea Cognosis este aceea de a constitui cadrul de dezvoltare a organizatiilor-membre in general, si al studentilor in special, prin promovarea atat a statutului specialistului in societate, cat si prin dezvoltarea de proiecte. Transferul de informatii si “sharing-ul” intre centrele universitare din tara este eminamente necesar pentru a crea o viziune nationala uniforma, care sa modeleze o imagine unitara a Psihologiei.

2a

Ti-ai dorit tu sa fii liderul acestei structuri sau a fost la indemnul cuiva? Daca da, la indemnul cui?

Am intrat in Cognosis acum 2 ani, am interactionat cu oamenii si proiectele federatiei, am inteles importanta federatiei, m-am simtit aproape de ea si m-am decis sa coordonez proiectul “Scoala de vara” Cognosis. A fost momentul decisiv. M-am dezvoltat enorm si am inteles faptul ca am capatat experienta necesara pentru a trece la un nou stadiu, astfel intervenind intentia si candidatura mea. Am avut si am inca multe persoane care au fost si sunt alaturi de mine si Cognosis, insa decizia de a coordona si reprezenta aceasta federatie imi apartine.

Stiu ca in echipa sunt membri din diverse centre universitare din tara. Cum te descurci cu coordonarea intregii echipe?

Este o adevarata provocare. Acum, de exemplu, sunt intr-o vizita de studiu in  centrele universitare din tara. Am parcurs Iasi, Bucuresti, Sibiu, urmeaza Timisoara, Oradea si apoi Clujul. Relatia dintre noi, ca membri, este foarte buna. Oricat de multi kilometri ne-ar desparti in mod fizic, acesta nu este un impediment pentru a lucra impreuna, avem aceeasi dorinta si asta depaseste orice bariera de timp si spatiu.

Care este, in opinia ta, portretul unui student – viitor psiholog?

Cred ca, in primul rand, studentul – viitor psiholog este un om pentru oameni. Asta inseamna si pentru mine sa fii psiholog, sa fii un om al oamenilor.

Cum vezi intersectarea Cognosis – COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania)?

In momentul acesta avem o colaborare fructuoasa prin intermediul diferitelor evenimente pe care le organizam in cadrul federatiei. De exemplu, la evenimentul de deschidere a Adunarii Generale a Federatiei ne-am bucurat de prezenta si sustinerea domnului presedinte al COPSI, prof.univ.dr. Mihai Anitei, care a fost alaturi de noi, studentii. De asemenea, avem si sprijinul domnului lector univ. dr. Lauretiu Stefan, presedintele Institutului de Psihologie Judiciara.

Diana, pregatesc institutiile de profil, universitatile mai exact, specialisti in problematica tulburarilor din spectrul autist?

Cred ca exista o baza care se dezvolta, doar ca, din pacate, aceasta nu se afla la nivelul dorit. Sunt incercari timide de a aprofunda acest domeniu insa preconizez ca va mai trece destul de mult timp pentru a putea afirma ca “da, universitatile pregatesc specialisti in TSA”.

Autism Connect Romania este un proiect dezvoltat de Help Autism cu scopul de a crea un cadru care sa asigure interactiunea intre parintii copiilor cu tulburari de spectru autist, psihoterapeuti, medici, cadre didactice, studenti.  Cum percepi aceasta initiativa finantata prin intermediul Fondului ONG in Romania, SEE 2009-2014?

Este un prim pas catre constientizarea necesitatii interactiunii dintre specialistii si parintii copiilor cu TSA la nivel global. Pe acest portal se regasesc resursele necesare si, probabil acestea vor fi imbunatatite in asa fel incat, prin accesarea platformei, fiecare vizitator sa gaseasca ceea ce are nevoie si, ceea ce este foarte important, sa fie multumit de calitatea informatiilor pe care le gaseste aici. Sa regasesti intr-un cadru o paleta atat de larga de servicii precum si entitati implicate, mi se pare exceptional.

Ce aduce nou, din punctul tau de vedere, o astfel de platforma?

Prin intermediul Autism Connect nu se trage doar un semnal de alarma asupra nevoii de a colabora intre actorii sociali reprezentativi din spectrul tulburarilor de spectru autist, ci se si contureaza la nivel macro importanta Psihologiei in societatea romaneasca, fapt care nu poate decat sa ma bucure.

Diana, ce a fost intai: oul sau gaina? Clientul sau psihologul?

(razand) Ha! Buna intrebare, Elena! Cred ca intai a fost problema despre care un om a vorbit cu celalalt om. Dintre cei doi interlocutori, unul era clientul si celalalt psihologul. Deci, iata, intai a fost nevoia.

Ce sfat doresti sa le transmiti studentilor referitor la acest portal.

Vreau sa-ti povestesc o experienta personala. Am lucrat cu copii diagnosticati cu autism si am observt faptul ca nu exista resursele necesare, nici la nivel teoretic, nici la nivel aplicativ. Ii indemn sa se inscrie pe acest portal, sa fructifice aceasta oportunitate si sa se bucure de toate aceste resurse pe care eu, atunci, nu le-am avut la dispozitie. De asemenea, le transmit sa-si aduca input-ul, ca specialisti, la modelarea acestui portal pentru ca lucrurile sa fie intr-un trend ascendent.

Iar acum, in incheiere, un mesaj pentru Echipa Help Autism, te rog.

Felicitari pentru munca deosebita, pentru initiative si pentru  proiectele pe care le desfasurati, pentru faptul ca ajutati persoanele care sunt in lupta contracronometru pentru a merge mai departe. Sper si imi doresc sa colaboram in viitor!

*a consemnat Elena Ungureanu, psiholog

Lasa un raspuns