Interviu cu Jane THOMPSON, expert in copilaria timpurie
Sep 14 2016

Interviu cu Jane THOMPSON, expert in copilaria timpurie

Jane THOMPSON are mai mult de 25 de ani de experienta in sprijinul familiilor si copiilor cu nevoi speciale. In Statele Unite, ea a lucrat cu scolile Montgomery County Public in cadrul “Infant and Toddler Program” si “Preschool Education Program and Adult Education”. In strainatate, Jane a avut oportunitatea de a lucra cu diverse ONG-uri si scoli americane. Este un examinator calificat in aria evaluarilor developmentale si are expertiza in dezvoltarea copilului, in strategii de interventie timpurie si coaching parental. Faciliteaza seminarii si ateliere de lucru pentru parinti, sesiuni de dezvoltare profesionala a personalului didactic si, de multe ori, este mentor pentru studenti si pentru cei novici in interventiile timpurii. Are un BS în “Dezvoltarea copilului” si un MS in “Educatie timpurie si interventie timpurie la copiii cu nevoi speciale”.

jane thompson

Jane THOMPSON: „Uita-te dupa ajutorul de care ai nevoie deoarece cu cat astepti mai mult, cu atat mai greu devine”

In Romania exista deja diverse programe, cursuri, sesiuni de specialitate care au ca scop armonizarea relatiei parinte-terapeut-copil cu autism. Ce aduce nou acest program in ceea ce priveste educatia parentala?

Noutatea consta in faptul ca acest program are multa cercetare la baza si aduce in prim plan o combinatie excelenta a tuturor strategiilor de interventie in ABA. Este interesant pentru ca implica costuri scazute, fiind o “afacere” avantajoasa pentru Romania din punct de vedere social, pentru familiile din tara care au nevoie de ajutor, pentru profesionistii sai, deoarece acestia pot adauga la baza lor cunostinte si abilitati ce pot avea un impact imediat asupra parintilor. E un proiect care se contureaza pas cu pas.

Care este imaginea autismului in lume astazi?

Cred ca imaginea autismului astazi, in lume, este una care infricoseaza o multime de oameni, una care are mai multe intrebari decat raspunsuri. Totusi, multe familii si specialisti din domeniu se simt plini de speranta pentru ca vad rezultatele interventiilor terapeutice, in special pentru copiii care sunt diagnosticati precoce si care primesc interventie timpurie. Tara dupa tara dupa tara, recunosc nevoia de colaborare si vin impreuna in intampinarea si solutionarea problemelor care intervin.

Pentru cei de acasa, va rugam sa ne spuneți ideea principala a acestui program pe care l-ati prezentat astazi, „Parent Skills Training Program”.

Acest program este conceput pentru a ajuta nu numai copiii cu autism, ci si copiii cu alte tulburari sociale de comunicare, alte intarzieri in dezvoltare si alte dizabilitati. Intentia acestui program este de a merge direct in case pentru a ajuta copiii care au nevoie de suport, in mediul lor natural. Programul ofera parintilor care trec printr-un stres mare sprijin si modalitati prin intermediul carora isi pot ajuta copiii. Aceste abilitati le dau speranta si le arata ca sunt cei mai importanti profesori pentru copiii lor si ca pot sa-si ajute copilul la potential maxim.

jane thompson 1

Care sunt abilitatile sau calitatile pe care un master trainer ar trebui sa le aiba in cadrul acestui program?

Master trainerii ar trebui sa fie capabili sa munceasca foarte bine cu copiii dar si cu adultii. Ei, de asemenea, trebuie sa fie capabili sa impartaseasca cunostintele lor facilitatorilor si sa fie capabili sa sprijine facilitatorii. Deci, un master trainer trebuie sa fie un master profesor si, de asemenea, sa aiba capacitatea sa invete, sa adapteze si sa inteleaga noi tehnici. Ei trebuie sa aiba bagajul informational adecvat, trebuie sa fie cineva cu multa experienta si capacitate de a disemina mesaje in maniere accurate si precise si sa aiba suportul emotional necesar pentru a ajuta facilitatorii si parintii sa continuie sa investeasca in dezvoltarea propriului copil.

Cat de important este un astfel de proiect pentru cei implicati in sfera tulburarilor de spectru autist?

Consider ca are implicatii deosebite pentru fiecare profesionist din tara si pentru fiecare familie care este vizata si, cred, de asemenea, ca este un program care poate schimba modul in care serviciile de specialitate sunt prestate.

Ce este succesul in viata, in opinia dumneavoastra?

Succesul in viata inseamna sa iti gasesti menirea si sa faci diferenta in viata celorlalti.

Va rog sa transmiteti un mesaj pentru cei care ne citesc.

Exista speranta, daca cineva simte ca are nevoie de ajutor cu copilul lui, sa spuna! Daca se ingrijoreaza in privinta propriului copil, trebuie sa manifeste in exterior aceasta ingrijorare deoarece ajutorul este in exterior, nu trebuie sa astepte. Sa caute ajutor pentru ca, cu cat asteapta mai mult, cu atat mai greu devine. 

A consemnat Elena Ungureanu, psiholog

 

 

 

Lasa un raspuns