Interviu cu Lucian Negoita, psihoterapeut
Apr 18 2016

Interviu cu Lucian Negoita, psihoterapeut

Lucian Negoita este psihoterapeut acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania in Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala, co-terapeut al unor grupuri de dezvoltare personala, facilitator de traininguri si speaker motivational. Inspira oamenii care ii ies in cale prin povestea personala si prin ambitia pe care o manifesta prin fiecare cuvant pe care il rosteste si prin fiecare activitate in care se implica, aceea de a se auto-depasi.  Suferinta pe care dizabilitatea locomotorie i-a adus-o in viata, nu l-a impiedicat in drumul devenirii ci, dimpotriva, i-a fost o prietena, asa cum el insusi a afirmat.

1a

Lucian NEGOITA: ”Sa dau sens vietii, pentru mine, inseamna sa fac locul acesta un loc mai bun prin puterea exemplului personal”

Ce ne poti spune despre Lucian Negoita?

Nu pot sa spun ca Lucian Negoita este un om ca toti oamenii, fiindca asa suntem noi, diferiti. Sunt un om care invata viata, trecand prin toate. Imi place ceea ce fac, familia este probabil “the best thing in the world”, iar “psychologist” este “the best work in the world”. Sunt un om norocos fiindca imi place ceea ce fac, am oameni dragi langa mine. Da, sunt norocos din foarte multe puncte de vedere.

Care sunt motivele pentru care oamenii apeleaza la un psihoterapeut?

Motivele sunt diverse si sper sa le pot cuprinde in cateva cuvinte. Poate fi suferinta proprie, ma refer aici la niste emotii disfunctionale, pot fi atacuri de panica sau intrarea intr-o depresie. De asemenea, oamenii mai apeleaza la un psihoterapeut si din cauza unor probleme pe care le au in relatiile cu ceilalti, tensiuni, conflicte, mai vin si pentru ca sunt afectati de prea mult stres, surmenaj, uneori apeleaza la mine parinti care nu stiu cum sa-si gestioneze relatia cu proprii copii s.a.m.d.

Fiecare om are in viata, sub o forma sau alta, diverse forme de suferinta. Ce trebuie facut pentru ca aceasta sa fie depasita?

Este importanta adoptarea unei atitudini exterioare pozitive. E ok sa fim realisti, sa gandim pozitiv si sa actionam pozitiv, sa facem lucrurile poate un pic diferit, pentru a face loc schimbarii in viata noastra.

Ce inseamna, din punctul tau de vedere, sa dai sens vietii?

Sa dau sens vietii, pentru mine, inseamna sa fac locul acesta un loc mai bun prin puterea exemplului personal, fapt pentru care si citatul dupa care ma ghidez in viata este: “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”, a lui Mahatma Gandhi.

Viitorul este o reflectie a personalitatii, actiunilor si gandurilor din prezent ale unui individ. Care este atitudinea pe care trebuie sa o abordam pentru a avea un viitor de succes?

Trebuie sa personalizam putin viitorul acesta de succes. Poate pentru unii sa ai un viitor de succes inseamna o cariera reusita, pentru altii o familie implinita, pentru altii, calatoriile. Nu prea as putea sa generalizez acest viitor de succes. Personal mi-as dori sa am mai mult timp liber sa reusesc un echilibru intre viata profesionala care imi aduce enorm de multe satisfactii si viata personala, de cuplu. Eu cred ca trebuie sa existe un echilibru in toate, o masura a lucrurilor.

Saptamana trecuta a avut loc cea de-a V-a editie a Conferintei Internationale ABA. Care consideri ca este importanta unui astfel de eveniment in cadrul unei problematici cum este cea a tulburarilor de spectru autist?

Mi-a placut ce am vazut acolo, ce am simtit acolo, fiind prezent in cea de-a treia zi, m-am bucurat sa fiu atat in birou cu alti colegi profesionisti, cat si sa particip la o conferinta de calitate, dar si sa vad cum aceasta manifestare este prilej pentru a lega un liant intre profesionistii principali in domeniu. Am vazut ca a adus un aport de informatii si ca a cuprins experiente de lucru, ca a generat o forta de comunicare intre specialisti. Impreuna suntem mai puternici si mai intelepti.  

3a

Tema pe care ai facilitat-o in cadrul acestui eveniment alaturi de Daniela Bololoi a fost: “Influenta grupurilor de dezvoltare personala asupra echilibrului personal al parintilor copiilor cu TSA”. Care a fost ideea principala a prezentarii?

Ne-am dorit prin prezentarea noastra sa oferim specialistilor o structura de organizare a acestor grupuri, o structura insemnand si o paleta de tehnici si strategii folosite in activitatile pe care le avem, iar pentru parinti obiectivul nostru a fost de a le stimula curiozitatea, deschiderea si de a le oferi posibilitatea parintilor de a participa in cadrul altor grupuri pentru ca, asa cum am spus atat la inceputul cat si la sfarsitul prezentarii, un parinte fericit este cel mai bun cadou pentru copiii nostri.

Se preconizeaza faptul ca dezvoltarea personala si evolutia individuala sunt dezideratele omului contemporan. Cum te raportezi, atitudinal, fata de aceasta afirmatie?

N-am cum sa nu fiu subiectiv. Eu ofer, pun la dispozitia oamenilor diverse modalitati de schimbare, strategii, ofer aceste servicii si recomand oamenilor sa participe la astfel de programe, la astfel de procese de cunoastere, de schimbare personala. Sunt aspecte despre care la scoala nu ne invata. Cred ca degeaba punem accent pe matematica, litere sau limbi straine in actul educational, daca nu reusim sa ne cunoastem interiorul. Degeaba rezolvam ecuatii cu una sau mai multe necunoscute daca nu cunoastem legile comunicarii si al inter-relationarii dintre oameni.

Care este rolul unui psiholog, la ora actuala, in Romania?

Un psiholog este dator sa ofere suport, intelegere, intr-un cadru profesionist, sa-si doreasca sa se autodepaseasca si sa ajute pe ceilalti in drumul spre evolutie. El trebuie sa insufle oamenilor dorinta de schimbare.

Ce este viata, in opinia ta?

Ei, daca pana acum cativa ani, din cauza dizabilitatii mele consideram ca viata este o lupta, acum cred ca viata este o prietena si, mergand impreuna, brat la brat, suntem puternici si invingatori.

Autism Connect este cea mai mare comunitate de inter-conectare a specialistilor din domeniu cu parintii copiilor cu autism. Ce mesaj doresti sa transmiteti celor care ne citesc si urmaresc?

Sa aiba incredere si curaj in ceea ce fac, sa incerce sa aduca un echilibru in viata personala centrandu-se nu pe suferinta care apare inevitabil, sub o forma sau alta in viata, ci pe micile bucurii, pe trairile simple care fac viata sa fie frumoasa.

*a consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns