Interviu cu Neil Martin, Ph.D., BCBA-D – versiune in limba romana
Apr 14 2016

Interviu cu Neil Martin, Ph.D., BCBA-D – versiune in limba romana

Dr. Neil Martin a lucrat ca analist comportamental (clinician, academician, supervizor si cercetator) din 1990. A fost printre primii specialisti acreditati BCBA din UK si unul dintre “ABA Lecturer’s Co-operative” care a dezvoltat primul curs de specialitate acreditat BCBA in Marea Britanie. Desi actualmente lucreaza independent, Neil inca preda o serie de programe universitare, supervizeaza studenti viitori specialisti, ofera consultanta de specialitate unui numar mare de organizatii si familii in acelasi timp, atat in UK cat si in intreaga lume. Recent, Neil a fost unul dintre expertii internationali selectati sa contribuie la revizuirea listei de sarcini BCBA, esentiala in problematica TSA. Neil este reprezentantul “Applied Science” in cadrul “European Association for Behaviour Analysis” si reprezentant international in cadrul “Behaviour Analyst Certification Board”.


e

 Neil Martin: „este foarte important sa stabilim standarde pentru profesiile noastre”

Sunteti specialist ABA, profesor, supervizor si cercetator din 1990. Ce ne puteti spune despre demersul dumneavoastra profesional?

Cand am terminat facultatea, am stiut ca vreau sa fiu un psiholog clinician si, la primul loc unde am lucrat, am intalnit un analist comportamental care intre timp a devenit si mentorul meu si, in termen de 6 luni, am reusit sa-mi schimb mentalitatea si sa imi doresc sa devin si eu un analist comportamental. La acel moment, in Marea Britanie nu existau traininguri sau programe de formare in analiza comportamentului, fapt care m-a determinat sa devin cercetator mai intai si apoi sa ma ocup ca acreditarea in acest domeniu sa fie la nivel international. Am facut asta cat am putut de repede si, din acel moment, mi-am urmat cariera ca analist comportamental.

Tematica prezentarii pe care ati abordat-o a fost „Behavior analyst certification board: actualizari, progrese si oportunitati internationale”. Va rugam sa ne spuneti succint care a fost ideea principala transmisa publicului larg.

Analistul comportamental este o profesie in plina dezvoltare in intreaga lume, fapt pentru care este foarte important sa stabilim standarde in aceasta profesie, la fel ca si in alte profesii precum psihologie, terapie prin comunicare (speech language therapy), drept sau medicina. Drept urmare, BACB-ul faciliteaza dezvoltarea de competente in ceea ce priveste insusirea cunostintelor de specialitate si a abilitatilor pe care un analist comportamental ar trebui sa le aiba in intreaga lume, sa le testeze si sa fie capabil sa ofere interventie intensiva.  Asta este important, esential, pentru ca pot fi multi care sa lucreze ca terapeuti si chiar sunt cazuri care lucreaza ca terapeuti-amatori, dar asta nu poate fi decat periculos atat pentru oamenii pentru care lucreaza dar si pentru toti profesionistii din domeniu.

22222

Care sunt noutatile in problematica tulburarilor de spectru autist?

Sunt multe de spus si de facut, asta daca ne uitam la etiologia autismului, in special la componentele genetice. Si cred ca ceea ce este important consta in faptul ca intervin multiple variabile in aceasta analiza.

Cand se poate spune despre un copil cu autism ca este recuperat?

Ei bine, recuperarea este dificila si, in primul rand, este un cuvant contagios deoarece face referire la o mare problema. Ideea folosita de Lovaas si colegi face referire la faptul ca un copil este „recuperat” atunci cand el nu mai necesita servicii suplimentare, de sprijin, el putand functiona in parametri normali, nefiind diferit de ceilalti similari lui.

Care sunt competentele sau calitatile pe care un terapeut bun trebuie sa le aiba, din punctul dumneavoastra de vedere?

Un terapeut bun are nevoie de abilitati tehnice, trebuie sa inteleaga modalitatea de functionare a comportamanetului si trebuie sa aiba bun simt.

Cat de important este un astfel de eveniment in sfera tulburarilor de spectru autist?

Cred ca este foarte important, mai ales intr-o tara precum Romania pentru ca aici intalnim aceeasi prevalenta ca si in alte tari si numarul specialistilor care lucreaza cu acesti copii este mic. Asadar, conferinte ca aceasta promoveaza stiinta si dovezile concrete referitoare la problematici specifice in ceea ce facem. E un eveniment datator de speranta!

Autism Connect este cea mai mare platforma de informare si inter-conectare a parintilor copiilor cu specialistii din domeniu din Romania. Ce mesaj doriti sa transmiteti celor care ne citesc?

As vrea ca cei care citesc sa inteleaga si sa aprecieze ca se pot face multe, ca putem lucra cu copiii cu autism si ca putem sa-i ajutam sa-si insuseasca abilitati, putem contribui la reducerea comportamentelor problematice si sporirea independentei pentru a face viata acestora si a familiilor lor mai calitativa. Ceea ce familiile copiilor trebuie sa faca este sa discrimineze intre planurile de interventie care merg, care dau rezultate si care nu.

Multumesc foarte mult, Neil!

A fost placerea mea!

* a consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns