Interviu cu Raema ZLATAN, masteranda care a decis ca nucleul tematic al lucrarii sale de disertatie sa se raporteze teoretic la problematica autismului si practic la Help Autism
Iun 17 2016

Interviu cu Raema ZLATAN, masteranda care a decis ca nucleul tematic al lucrarii sale de disertatie sa se raporteze teoretic la problematica autismului si practic la Help Autism

Raema ZLATAN este o tanara masteranda din Iasi care a decis ca lucrarea sa de disertatie sa se concentreze pe problematica autismului. Avand ca studiu de caz organizatia Help Autism, Raema ne-a povestit ce a determinat-o sa se opreasca aici si care sunt planurile ei de viitor. Ambitioasa, increzatoare ca impreuna putem face lucrurile sa se miste, se pregateste sa ia fraiele in mana pentru a deveni un profesionist in domeniul in care va profesa, cel al asistentei sociale.


1aa

Raema ZLATAN: ”sistemul de invatamant din Romania are nevoie de mai multa autenticitate”

Te numești Raema, un nume care, trebuie sa recunosc, mi-a atras atentia de la primul auz.  Spune-ne cateva picanterii despre tine. Cine esti si care este originea acestui nume interesant?

Deja m-am obisnuit cu faptul ca, de fiecare data cand fac cunostinta cu cineva, primul lucru pe care trebuie sa il spun despre mine este originea numelui. Trebuie sa recunosc ca nu e un nume pe care il intalnesti foarte des, pentru majoritatea e prima oara cand il aude. Stiu sigur ca mai sunt cel putin doua persoane care imi poarta numele, dar imi place sa cred ca eu sunt prima care l-a primit. Mama mea este o persoana foarte creativa si ii place sa fie originala, asa ca a ales copiilor nume mai putin intalnite. Eu fiind primul copil, l-am primit pe cel mai special.

Raema provine din ebraica (ra’mâ, ra’ma) si inseamna „care tremura”/ “tremur”. In Biblie (de unde a fost preluat numele meu), numele acesta il purta stranepotul lui Noe (cel care a construit arca). Dictionarele spun ca Raema era si un loc in Arabia, iar niste inscriptii din Seba arata ca tribul Raema vindea condimente, pietre pretioase si aur in Tir, oras din Liban. Eu nu sunt un om al comertului si nici nu am valori materiale prea mari. Sunt o persoana simpla, dar incerc sa fac viata mai frumoasa celor din jurul meu prin lucruri care sunt mai degraba spirituale decat materiale. Sunt destul de optimista, vesela si imi place sa fiu printre oameni. Drept pentru care am ales o profesie care sa imi permita sa lucrez cu oamenii.

Momentan sunt educator la un un Complex de Ingrijire si Asistenta  Adulti in cadrul DGASPC Iasi. Imi place sa fiu de folos si sa aduc speranta si zambet celor cu care interactionez.

2aa

Care este povestea lucrarii tale de disertatie?

Pentru studiile de masterat, m-am transferat la asistenta sociala, unde am terminat un modul pe ”Familia si managementul resurselor familiale”. Fiind vorba despre familie, m-am gandit sa studiez ceva legat de parinti. Si nu mi s-a parut nimic mai actual si mai problematic astazi decat tema autismului.

De ce ai optat pentru autism ca nucleu tematic?

Foarte interesant cum am devenit atrasa de acest domeniu. Cand am intrat prima oara in contact cu autismul (in plan teoretic), am simtit ca este prea coplesitor si ca e un domeniu in care nu voi avea vreodata puterea sa lucrez. Totusi am simtit o atractie care m-a determinat sa citesc mai mult, sa cunosc mai mult si sa caut dovezi ca nu este o cauza pierduta si ca exista solutii. Asa am ajuns sa imi doresc sa scriu lucrarea de licenta despre interventia educationala la copilul cu autism, iar pentru lucrarea de disertatie, mi s-a parut potrivit sa continui sa studiez tot această tema. Si fiind la un master pe familie, am abordat, de data aceasta, problema parintilor ce au un copil cu autism. Mi-am propus, astfel, sa identific solutii eficiente pentru parintii aflati in criza.

Cum ti-a venit ideea ca partea practica a cercetarii sa vizeze organizatia ”Help Autism”?

Una dintre prietenele mele care lucreaza la o asociatie care ofera servicii copiilor cu autism, a participat la conferinta ABA de anul acesta si mi-a povestit despre prezentarea dnei Daniela Bololoi și despre felul in care a luat fiinta ”Help Autism”. Determinarea si implicarea dumneaei in lupta impotriva autismului, m-au facut sa aleg  ca cercetarea mea sa vizeze serviciile din cadrul acestei organizatii. Imi doresc ca prin lucrarea mea sa fiu de folos parintilor ce au un copil cu autism, dar si specialistilor care isi pot imbunatati serviciile avand modelul altor organizatii.

3aa

In viziuna ta, cum definesti autismul?

Autismul este o problema care ia proportii din ce in ce mai mari. Afecteaza in mod direct copii, rapindu-le bucuria ce vine din interactiunea cu ceilalti, precum si libertatea de a intreprinde actiuni menite sa le ofere capacitatea de a deveni autonomi. Autismul afecteaza, in mod indirect intreaga familie si, in mod special, parintii care, de multe ori sunt nevoiti sa isi schimbe nu doar stilul de viata, ci si prioritatile.

Acum, facand o retrospectiva, daca ar fi sa alegi din nou tema disertatiei, ai opta pentru aceeasi problematica?

Cu siguranta, da.

De ce?

Pentru ca e o tema care imi place, ma motiveaza si imi doresc ca cercetarea sa fie nu doar o sarcina obligatorie pentru incheierea studiilor, ci o contributie in ajutorul oferit familiilor care lupta impotriva autismului.

Care au fost provocarile cu care te-ai confruntat in demersul de realizare a lucrarii?

Prima provocarea a fost lipsa materialelor. In primul rand nu am avut acces la prea multe informatii in limba romana si, in al doilea rand, nu sunt foarte multe studii recente care sa trateze problema. In al treilea rand, am constatat ca, in practica, serviciile oferite parintilor in situatia specifica crizei, nu sunt foarte dezvoltate, iar in anumite locuri nu exista niciun serviciu menit sa imbunatateasca situatia parintilor.

Intr-o viziune utopica asupra viitorului, unde te vezi peste 10 ani?

Imi place sa ma gandesc ca peste zece ani voi avea propria familie si voi continua sa lucrez cu persoanele care au nevoi speciale, poate chiar cu copii diagnosticati cu autism si, de ce nu, cu parintii acestora.

Care sunt pasiunile tale?

Cred ca cea mai mare pasiune a mea este studiul teologiei. Imi place sa descopar, sa cunosc si sa inteleg tot mai mult din Dumnezeu. Ador cartile, muzica si excursiile. Imi plac mult copacii, ploaia si verdele. Sunt pasionata de ”prajiturit” si cred ca asta e una dintre metodele de relaxare care imi place cel mai mult.

Ai urmat cursurile de master ale Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice si, actualmente, te afli într-un moment de rascruce, definitoriu in desavarsirea ta profesionala, sustinerea lucrarii de disertatie. Ce imbunatatiri consideri ca se pot aduce sistemului de educatie din Romania?

Din pacate este un subiect la care cu greu ma abtin sa nu fiu critica. Cred ca sistemul de invatamant din Romania are nevoie de mai multa autenticitate. Si aici ma refer la faptul ca accentul ar trebui indreptat mai mult pe achizitionarea si dezvoltarea competentelor. Este nevoie de un liant mai vizibil si de un echilibru intre teorie si practica. Si cred ca acest deficit in sistemul educational actual poate fi unul din motivele pentru care, in Romania, multe dintre serviciile existente nu satisfac  nevoile societatii.

Autism Connect este cea mai mare comunitate de parinti ai copiilor cu tulburare de spectru autist si specialisti din domeniu.  Ce mesaj doresti sa transmiti celor care ne citesc si urmaresc activitatea?

Pe parinti ii încurajez sa lupte alaturi de specialisti pana gasesc solutii  pentru orice problema si sa nu se opreasca din cautat comorile ascunse in spatele autismului, iar cel mai bun partener al lor sa fie Dumnezeu. Specialistilor le transmit toata aprecierea pentru devotamentul lor si ii încurajez sa formeze cat mai multi ucenici, ca numarul celor care se implica si dau o mana de ajutor, sa fie cat mai mare!

Iti multumesc si iti doresc mult succes in sustinerea lucrarii de disertatie!

*a consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns