Interviu cu Ramona CUPA, psiholog, coordonator al Centrului Help Malin
Ian 09 2017

Interviu cu Ramona CUPA, psiholog, coordonator al Centrului Help Malin

Ramona CUPA este psiholog, coordonator ABA, unul dintre colegii nostri care isi pune cu abnegatie pasiunea si profesionalismul in slujba copiilor cu autism. Este de un optimism incurabil, reusind astfel sa fie autoarea multor povesti de succes in lupta cu autismul. Crede in ceea ce face si o dovedeste cu tact si delicatete de fiecare data cand are ocazia. Adepta a principiului conform caruia “niciun lucru maret nu a fost facut fara pasiune”, Ramona stie ca, acolo unde este vointa intotdeauna se gaseste si o cale.

1a

Ramona CUPA: “Autismul trebuie privit ca o lupta ce poate fi castigata”

Esti psiholog si coordonator ABA in cadrul Centrului Malin, institutie ce face parte din structura organizationala a Asociatiei Help Autism. Ce ne poti spune despre tine pentru cei care citesc aceste randuri dar nu te cunosc inca?

Ma numesc Ramona Cupa, am 27 de ani si iubesc ceea ce fac. Cred ca lucrand la Help Autism mi-am indeplinit visul din punct de vedere profesional. E un job senzational in care am parte de foarte multe satisfactii profesionale. Cand spun asta, nu ma gandesc doar la partea materiala ci, mai ales, la progresele pe care le face fiecare copil zilnic si care imi fac inima sa tresalte de bucurie. Pot spune ca sunt unele dintre cele mai mari impliniri pe care le pot avea in cadrul acestui job.

Ce ne poti spune despre traseul tau profesional?

Am terminat Facultatea de Psihologie dupa care am urmat Masterul de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala. Ulterior am facut dezvoltare personala si, de un an de zile, sunt si in supervizare pe Psihoterapie cognitiv-comportamentala. La toate acestea se adauga si cursul de abilitare pe terapia ABA pe care l-am urmat.

2a

Cum putem recunoaste un copil cu autism?

Cred ca primul semn si cel mai evident in acelasi timp este lipsa contactului vizual care poate fi depistat la o varsta foarte frageda. Sunt parinti care au depistat la unii copii lipsa aceasta chiar de la vreo 10-11 luni. Ar mai fi interactiunea sociala care, in majoritatea cazurilor, este un palier afectat la copiii cu autism, apoi putem aduce in discutie si intarzierile in vorbire, motricitate etc.

4 din 5 copii diagnosticati cu autism sunt baieti. Cum ai explica, din punct de vedere al specialistului, aceasta realitate?

Din pacate, cum presupun ca bine stii si tu, nu cunoastem cauza, cand si de ce apare autismul. Intr-adevar, din punct de vedere al statisticilor, baietii sunt in procent mult mai mare afectati de autism decat fetele insa, din pacate, in momentul acesta nu avem nici noi niciun raspuns concret pe care sa-l oferim acestei realitati.

3a

Care sunt limitarile pe care autismul le impune unei persoane?

Depinde in primul rand de cat de grav este afectata persoana respectiva si de ce a facut in timp, daca este copil, daca a inceput terapia de la o varsta frageda, daca parintii au fost implicati in procesul terapeutic sau nu, la fel si cadrele didactice si toate persoanele din jur lui. Limitarile pot fi putine insa, in cazul in care este un copil care, intr-adevar, este grav afectat si nu a urmat nici terapie sau nu a fost ajutat in niciun fel, limitarile pot veni chiar si pe parte de independenta, fiind unii dintre ei care nu reusesc sa-si dobandeasca autonomia in actiunile pe care le intreprind, cum ar fi mancatul, imbracatul sau dezbracatul.

Cand a inceput povestea Help Autism pentru tine?

Pentru mine a inceput acum doi ani si jumatate. Eu intotdeauna mi-am dorit sa lucrez intr-o asociatie de genul acesta si, cand s-a ivit ocazia, am profitat de aceasta oportunitate si am dat viata visului.

4a

Ce reprezinta pentru tine echipa Centrului Help Malin?

In primul rand reprezinta prietenie, ii consider pe colegii mei niste prieteni apropiati in care am incredere. Ii vad foarte implicati in ceea ce fac si astfel imi reamintesc constant ca mergem pe drumul cel bun.

Care sunt transformarile pe care autismul le aduce in viata unei familii?

Din pacate sunt foarte multe transformari care au loc in interiorul unei familii, de cele mai multe ori parintii trebuie sa renunte la job pentru a putea avea grija de cel mic, pentru a-l putea duce la toate formele de terapie de care are nevoie, pentru a-i fi alaturi in procesul de recuperare. Din pacate si rata divorturilor este mai mare in cazul familiilor care au un copil afectat cu tulburare de spectru autist pentru ca intervin de cele mai multe ori neintelegeri, unul dintre parinti poate nu doreste sa duca copilul la terapie, altii nu vor sa accepte diagnosticul si atunci inevitabil apar certuri si alte probleme de genul acesta.

5a

Cum trebuie primit, din punctul tau de vedere, al specialistului, o astfel de provocare in viata?

Trebuie privit, din punctul meu de vedere, ca o tulburare ce poate fi recuperată, ca ceva care nu trebuie sa ne distruga viata. Sunt variante cu care putem lupta pentru a recupera un copil, trebuie sa fim foarte pozitivi, sa fim foarte implicati si atunci o sa avem foarte multe sanse sa invingem autismul.

Autism Connect este cea mai mare comunitate a parintilor copiilor cu autism si a specialistilor din domeniul tulburarilor de spectru autist. Ce mesaj doresti sa transmiti cititorilor nostri?

In primul rand pe parinti i-as sfatui sa ceara ajutorul specialistilor de fiecare data cand au nevoie, sa intre si sa vorbeasca cu alti parinti care trec prin situatii similare, sa ceara mereu sfatul unui specialist si sa tina cont de acesta. In al doilea rand sa ne unim toti fortele si sa reusim sa inlaturam miturile despre autism si sa facem comunitatea noastra mai inclinata spre oameni si nevoile acestora!

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

Lasa un raspuns