Interviu cu Violeta MIHALASCU, manager programe si formare in cadrul Help Autism
Ian 11 2017

Interviu cu Violeta MIHALASCU, manager programe si formare in cadrul Help Autism

Absolventa a liceului militar in 2008, Violeta MIHALASCU si-a descoperit vocatia de psiholog inca de pe bancile scolii. Crescuta in termenii terapiei ABA, asa cum ea insasi afirma, a avut o ascensiune rapida si vizibila datorita faptului ca ea nu merge zilnic la un job, ci merge in locul unde isi poate pune pasiunea in practica. Anul trecut s-a inscris la BCBA, curs acreditat international pentru profesionistii din domeniul analizei aplicate. Primul job al ei a fost ca shadow pentru un copil cu TSA. Treptat, a demonstrat tuturor ca atunci cand iubesti ceea ce faci rezultatele nu intarzie sa apara.

d

Violeta MIHALASCU: „In Help Autism am gasit intentia sincera de a ajuta”

Esti unul dintre psihologii acestei tari care studiaza notiunile teoretice ale terapiei comportamentale-aplicate insa, in acelasi timp, le si practica. In ce maniera ajuta acest tip de terapie copiii diagnosticati cu tulburare de spectru autist?

Este singurul tip de terapie dupa aplicarea caruia nu spunem doar ca functioneaza, ci putem si demonstra prin date aceasta realitate. Terapia ABA ajuta copiii prin modul in care structureaza informatia in parti atat de mici incat pot fi cu usurinta asimilate, prin numarul mare de repetitii care ajuta pe copii sa retina si prin consecventa cu care sunt respectate regulile.

2w

Stiu ca in Romania nu exista sau, cel putin, nu exista pana in prezent o Scoala de Formare in problematica ABA. Avand in vedere aceasta realitate, ce parere ai despre activitatea pe care o presteaza un psihoterapeut la domiciliu sau la un centru special pentru copiii cu autism? Poate fi aceasta perceputa ca fiind indoielnica?

Intr-adevar sistemul nostru de invatamant nu reuseste sa fie atat de modern incat sa tina pasul cu nevoile actuale ale societatii. Din fericire sunt cateva ONG-uri care ofera programe de formare in terapia comportamentala aplicata (ABA).  Daca iti doresti sa inveti, gasesti sprijin chiar si in Romania. Toti specialistii BCBA din tara, s-au format in afara tarii, cu multe eforturi si sacrificii, iar dupa ce s-au format s-au intors in tara si ofera cursuri de formare si perfectionare. Romania este una dintre putinele tari cu aproape 30 de specialisti formati in analiza comportamentala aplicata. Cu siguranta accesul ar fi mult mai facil daca ar exista un program de master in cadrul Universitatii. Poate pe viitor.

3w

Ce presupune o interventie comportamentala de tip ABA?

Presupune o evaluare si un plan de interventie construit indivdual pentru acel copil. Presupune sedinte individuale (1 la 1 le spunem noi) in care terapeutul si copilul stau intr-o camera, la o masuta pe scaunele. Presupune un numar de programe si un numar de recompense. Presupune un sistem clar de notare si o durata clara a programului. Presupune un feedback clar din care copilul sa intelega. Dar cel mai important, presupune flexibilitate. Flexibilitatea de a aplica principiile analizei comportamentale aplicate variat, in functie de nevoile copilului lui, la masuta in camera de terapie sau intr-un joc liber,  stand pe covor sau facand desensibilizare intr-un magazin.

4w

Care sunt pasii pe care un parinte trebuie sa-i urmeze in vederea recuperarii propriului copil cu autism?

In primul rand trebuie sa mearga la o evaluare. La cel mai mic semn care le trezeste o intrebare, trebuie sa mearga la evaluare. Timpul este foarte important in recuperarea copiilor cu TSA. Acest diagnostic este atat de infricosator incat parintii refuza o lunga perioada de timp sa accepte ca li s-ar putea intampla chiar copilului lor, pierzand timp pretios recuperarii.  O evaluare poate confirma sau infirma un diagnostic, e foarte important sa mearga la o evaluare.

Dupa evaluare, daca le este recomandata terapia ABA, este important sa se inceapa imediat, sa nu se piarda timp. Dupa inceperea terapiei este important sa faca echipa cu terapeutii si coordonatorul si sa se implice cat mai mult in recuperarea copilului. Din experienta mea,  am observat cat de importanta este aceasta implicare in recuperarea cat mai mare a copilului si am si o vorba in acest sens, poti recupera un copil doar cat iti permite familia. Uneori obiceiurile impamantenite in cadrul familei, asteptarile prea scazute de la copil sau greutatea cu care parintii inteleg sa aplice anumite principii de comportament ingreuneaza recuperarea.

Aristotel zicea ca omul este un „animal social” iar mai tarziu, Blaise Pascal spunea ca omul este „o trestie cugetatoare”. Cum te raportezi fata de aceste doua modalitati de abordare a naturii umane?

Am crezut intotdeauna ca suntem niste animale sociale, insa de cand lucrez in acest domeniu, cu aceasta tulburare care afecteaza tot mai multe persoane in domeniul social al vietii lor, sunt momente in care ma intreb daca nu ar trebui sa revizuim aceasta definitie a omului.

Help Autism este organizatia in cadrul careia iti desfasori activitatea profesionala. Ce reprezinta aceasta asociatie pentru tine?

Help Autism este o asociatie cu suflet mare, care face foarte multe atat pentru copiii cu autism, pentru parintii lor, cat si pentru societate. Este primul loc unde nu am gasit intentii ascunse, ci doar o dorinta sincera de a ajuta. Pentru mine reprezinta un loc in care am invatat foarte multe, de unde am preluat multe valori, care mi-a schimbat viziunea asupra vietii si asupra implicarii in societate.

5w

Pentru a avea acest background profesional, cel mai probabil ai citit multe carti de specialitate. Care este cartea care te-a influentat pozitiv in devenirea ta si pe care ai recomanda-o oricand si celor care ne citesc?

Am citit multe carti si cred ca fiecare a adus cate ceva important in mine. Cele care imi vin acum in minte sunt toate cartile lui Irvin Yalom, Oliver Sacks „Omul care isi confunda sotia cu o palarie”, Desmond Morris “Maimuta goala”, David P. Celani, “Iluzia iubirii:”

Se poate trata un copil cu autism?

Daca a se trata inseamna a se supune unui tratament medical, nu se pot trata pentru ca inca nu s-au descoperit cauzele autismului si implicit, nici medicamentul care ar putea ajuta la tratarea acestei tulburari. Singurul „tratament”  pe care il avem la indemana in acest moment este terapia ABA.      

6w

Traim intr-un ritm clocotitor al vietii. Asistam la cat mai multe probleme cotidiene, stres, disfunctionalitati in relatiile familiale, colegiale etc. Care e reteta unei moderatii in toate, succesul ideii propuse de Horatiu intr-una din „Satirile” sale, „est modus in rebus”/”exista o masura in toate”?

Pe mine ma ajuta cel mai mult amintirea faptului ca viata este finita, ca la final lucrurile cu adevarat importante nu sunt lucruri si faptul ca cel mai mult regretam lucrurile pe care nu le-am facut decat cele pe care le-am facut.

Autism Connect este cea mai mare comunitate a parintilor copiilor cu autism si a specialistilor din domeniu. Ce mesaj doresti sa transmiti celor care ne urmaresc si vor citi acest interviu?

Ii sfatuiesc sa foloseasca platforma cat mai des, atat cu scop de informare asupra problematicii autismului cat si asupra specialistilor in domeniu. Pentru ca a fi informati parintii reprezinta un avantaj pentru copii.

*A consemnat Elena UNGUREANU, psiholog

 

Lasa un raspuns