Kit materiale ABA “Eu invat lumea prin imagini”
Mai 12 2017

Kit materiale ABA “Eu invat lumea prin imagini”

Pentru a facilita activitatile de recuperare in cadrul programelor terapeutice, Asociatia Help Autism, alaturi de Asociatia pentru Terapie Comportamentala Aplicata, a dezvoltat inca din anul 2013, kit-ul de materiale didactice “Eu invat despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din Romania.

1aa 

Dupa 4 ani in care kit-ul a functionat drept principal suport in sedintele de terapie ale copiilor cu autism din intreaga tara, implementarea sub forma unei aplicatii mobile vine sa sporeasca atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice. Pe langa suportul acordat specialistilor in cadrul sedintelor de terapie, accesibilitatea materialelor incurajeaza totodata implicarea parintilor si continuarea aplicarii practicilor si principiilor terapeutice si acasa, contribuind astfel la accelerarea procesului de invatare. In acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator si respectand planul individualizat de interventie, aplicatia IT va putea fi accesata facil utilizand o tableta, telefon mobil sau un computer.

Ce reprezinta acest kit?

Conceptul acestei aplicatii a pornit de la kitul in format fizic, dezvoltat inca din anul 2013 si are ca scop oferirea de suport in cadrul terapiei, cat si continuarea procesului de invatare in alte medii. Este o aplicatie care poate fi folosita cu usurinta acasa, de catre parinti,  la gradinita, de catre cadrele didactice si este o modalitate foarte buna de a invata copilul sa foloseasca tableta, telefonul sau calculatorul intr-un mod functional si de a transforma procesul de invatare intr-un proces cat mai distractiv pentru copil. Aplicatia ABA Kit “Eu invat despre lume prin imagini” reprezinta inglobarea a 14 programe formate din 1200 de imagini ce contribuie la dezvoltarea limbajului receptiv, cat si a limbajului expresiv.

Sectiunile tematice de specialitate pe care le cuprinde 

ABAKIT cuprinde o gama larga de imagini care corespund programelor de analiza comportamentala aplicata (ABA) si nivelului terapeutic, respectiv varstei si abilitatilor copilului incepator, intermediar, avansat:

  • ABAKIT Starter cuprinde: Culori; Notiuni Opuse; Asocieri; Potriviri imagini identice; Actiuni
  • ABAKIT Medium cuprinde: Pozitii Spatiale; Ce lipseste; Locații si meserii; Relatia cauza-efect; Emotii
  • ABAKIT Advanced cuprinde Povești sociale; Secventialitate; Absurditati; Situatii dificile

Care este importanta utilizarii acestui kit in procesul de recuperare terapeutic al unui copil cu autism?

Copilul diagnosticat cu autism nu invata la fel cum invata un copil tipic, deoarece informatiile primite din mediu nu il motiveaza suficient pentru a indeplini anumite sarcini, sau pentru a imita comportamentele observate in mediu, iar din acest motiv, pentru a favoriza procesul de invatare, este important sa se utilizeze recompense extrinseci. In acest scop a fost creata Aplicatia ABA kit, “Eu invat despre lume prin imagini” reprezentand un instrument care motiveaza si ajuta copilul in procesul de invatare.

Un avantaj al utilizarii acestei aplicatii este ca poate fi utilizata usor in orice mediu, fie ca ne aflam in parc, in mijloacele de transport sau in cadrul cabinetului de terapie, avand mereu la indemana materialele necesare pentru a lucra. Un alt avantaj este acela ca majoritatea copiilor au fost foarte atenti si interesati sa lucreze doarece a fost perceputa ca un lucru distractiv si ca o recompensa si, cel mai important aspect este ca poate fi utilizata de orice persoana, chiar daca nu are o formare in terapia Aba.

De asemenea, prin intermediul Aba Kit putem urmari progresul exact al copilului cu ajutorul unui raport, care se genereaza pentru fiecare program in parte, pe o perioada selectata de noi. Astfel putem avea o evidenta clara a notiunilor invatate de catre copil si dificultatile pe care acesta le intampina.

f

Cei care vor sa-l achizitioneze cum pot intra in posesia lui 

Aplicatia Aba kit este compatibila cu sistemele de operare: Android, IOS si PC si se gaseste cu denumirea “ABA KIT”. Pentru Android trebuie accesat Magazin Play, in cazul sistemului IOS – APP Store, iar pentru Windows PC – Google Play.

Referitor la functionalitatea acestei aplicatii, doi dintre terapeutii Help Autism, ne-au marturisit ca:

„Aplicatia “ABA KIT- eu invat despre lume prin imagini” reprezinta pentru mine un suport foarte important in cadrul sedintelor de terapie deoarece marea majoritate a copiilor au vazut aplicatia ca pe o recompensa si au fost foarte curiosi sa descopere acele imagini pe care ei le cunosteau in varianta fizica, intr-o varianta mult mai interactiva pe un dispozitiv tehnic. Ca sa luam un exemplu concret, D. in varsta de 7 ani, este inclus intr-un program de terapie ABA de un an, iar in momentul in care i-am aratat aplicatia a cerut sa lucreze cu aceasta chiar si in pauza. Astfel am reusit intr-un timp mai scurt sa verificam si notiuni mai vechi pe care el le invatase deja in cadrul terapiei. Un alt beneficiu al Aplicatiei mi l-a evidentiat mamica unei fetite diagnosticate cu autism care avea de parcurs un drum foarte lung cu mijloacele de transport in comun pana a ajunge cu cea mica la sedintele de terapie. De cand a instalat Aplicatia pe telefonul mobil, drumul pana la centru se realizeaza mult mai usor deoarece cea mica nu mai protesteaza, foloseste telefonul intr-un mod functional si, astfel, continua procesul de invatare si in afara camerei de terapie.”, Ramona Cupa, psiholog in cadrul Help Autism.

“Aplicatia ABA Kit i-a cucerit pe copii de la inceput. P. deja o cere de fiecare data cand avem sedinta de terapie, ii place foarte mult sa apese butonul “+” dupa ce da un raspuns corect si apoi sa sparga baloanele care vin ca recompensa. Este foarte simplu de folosit, copiii invata imediat sa o foloseasca singuri. Atunci cand lucrez cu aplicatia ABA Kit, nu mai am nevoie de o alta recompensa pentru ca aplicatia in sine reprezinta o recompensa pentru copil. Nu am avut niciun copil pana acum care sa nu vrea sa lucreze pe aplicatie, pe cand in terapia cu cartonasele in format fizic se intampla sa intalnim comportamente de opozitie fiind nevoie sa apelam la diferite tipuri de recompense pentru a putea lucra.”, a adaugat Ionela Feruca, psiholog in cadrul Help Autism.

Aplicatia ABA Kit “Eu invat despre lume prin imagini” a fost dezvoltata in cadrul proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro.

Lasa un raspuns