O poveste fara screening – marturia unei mame
Mar 22 2016

O poveste fara screening – marturia unei mame

„N-am stiut de unde sa pornim. A fost complicat. Diagnosticul nu a fost pus la timp, nu a fost un diagnostic precoce. Am ajuns cu Mihai la un psiholog, pentru prima data, in jurul varstei de 3 ani, la insistentele mamei mele care ne-a spus ca ceva nu este in regula cu el, ca Mihai nu este cum ar trebui sa fie, ca nu este ca ceilalti copii. Am refuzat sa accept! Am refuzat sa cred asta! La vremea respectiva nici nu stiam foarte multe despre autism. Timp de un an am mers la diversi specialisti: psihologi, medici de familie, medici neuropsihiatri. Cred ca am avut un parcurs pe care il au toti parintii care trec printr-o experienta similara. Intr-o zi, cand Mihai avea 4 ani si cateva luni, n-am sa uit niciodata, la Spitalul Obregia am intalnit-o pe doamna profesor doctor Dobrescu. Nici n-am intrat bine in cabinetul dumneaei caci ea, fara aplicarea testului Portage sau a oricarui alt test de diagnostic, a dat verdictul, cateva cuvinte pe care nu as fi vrut sa le aud niciodata: „baiatul dumneavoastra are tulburare de spectru autist. Asta a fost tot!”, povesteste Andreea N., mama lui Mihai.

1a

Andreea N. si Mihai, baietelul ei

Daca noi am fi aflat diagnosticul lui Mihai mai repede, la 2 ani, sau poate si mai devreme, ne-ar fi fost de foarte mare ajutor pentru ca, evident, ar fi inceput si terapia mult mai repede, iar sansele de recuperare ar fi fost mult mai mari. Inca traiesc cu regretul ca daca am fi inceput din timp, probabil, Mihai acum ar fi fost in clasa a-II-a sau a-III-a, nu in clasa I, asa cum este acum, la aproape 9 ani si jumatate. Este foarte important ca parintii sa actioneze repede, sa treaca repede peste perioada de negare a diagnosticului, sa se trezeasca repede si sa incerce sa gaseasca solutiile care sa ajute copilul, sa porneasca practic pe drumul de recuperare cat mai rapid. Eu nu am stiut de screening, nu l-am aplicat, nu m-am miscat repede. Am inceput terapia cu Mihai la varsta de 4 ani si jumatate, in cadrul Spitalului Titan. Am trecut printr-o serie de experiente care m-au marcat. Initial i se recomandase lui Mihai tratament medicamentos, cu Rispolept, in doza mare de 0.5 ml. Am schimbat tratamentul pe proprie raspundere, l-am intrerupt, pentru ca il transformase pe Mihai intr-o leguma. Am cautat psihologi, terapeuti si am continuat sa facem terapie, sa lucram si sa lucram si iar sa lucram. Am si acum in gand si in inima acel: „daca as fi…!” Poate, daca as fi aplicat screening-ul, daca as fi fructificat timpul si resursele altfel, Mihai ar fi fost acum un baiat recuperat. Poate…!”, a adaugat Andreea N., mama lui Mihai, unul dintre baietii care, actualmente, este si beneficiar Help Autism.

2a

Mihai, dupa ore multe de terapie

Screening-ul, ca instrument, este un test de preventie care joaca un rol foarte important in diagnosticarea unor boli/afectiuni/deficiente, in stadiul in care acestea pot fi curabile: hipertensiune, diabet, obezitate, depresii etc. In 2010, Ministerul Sanatatii a dezvoltat Screening-ul pentru autism in cadrul Programului National de Sanatate Mintala 3.1. Subprogramul de profilaxie in patologia psihiatrica si psihosociala, instrument de o importanta majora in identificarea riscului de tulburare de dezvoltare la copii.

La insistentele asociatiilor de familie, in anul 2014, Ministerul Sanatatii a introdus acest instrument in pachetul de sanatate de baza, fiind decontat prin Casa de Asigurari de Sanatate. In prezent, instrumentul poate fi implementat de catre medicul de familie, fiind un serviciu gratuit pentru familia copilului ce suspecteaza ca cel mic poate prezenta simptomele de intarziere in dezvoltare.

Aplicarea screening-ului incepand chiar de la 2 ani este premisa unui diagnostic precoce si interventie terapeutica timpurie, toate crescand sansele recuperarii copilului si integrarii lui in societate. Varsta cea mai indicata pentru aplicarea acestui test de preventie este cuprinsa intre 18 si 24 de luni.

Confirmarea sau infirmarea autismului poate fi asigurata de screening, care pune in alerta familia si ii directioneaza spre o evaluare complexa si specializata din partea unui specialist.

Screening-ul contine 10 intrebari adresate parintilor, prin intermediul carora se semnaleaza, in conditiile in care exista, probleme de intarziere in dezvoltarea copilului. In timpul aplicarii chestionarului, medicul de familie sau medicul pediatru intreaba parintele aspecte referitoare la evolutia copilului, de exemplu: „Copilul dumneavoastra va priveste in ochi cand vorbiti cu el?”, „Poate sa stea singur in patut cand este treaz?” sau „Foloseste cuvantul mama cand va striga?” etc. In urma aplicarii screening-ului scorul obtinut poate indica riscul incadrarii copilului in risc de tulburare de dezvoltare, conditie in care trebuie consultat urgent un specialist.

Screening-ul poate „detecta” tulburarea din spectrul autist si poate contribui la gasirea de certitudini in privinta intrebarilor pe care parintii le au in astfel de situatii. Timpul poate fi prieten sau dusman! Alegeti intelept! Acum aveti posibilitatea de aplicare gratuita a screening-ului pe portalul Autism Connect, aici http://autismconnect.ro/program-national-de-identificare-precoce-a-tulburarii-de-spectru-autist-si-tulburari-asociate/ . Printr-un singur click poti fi mai aproape de certitudini!

Lasa un raspuns