Parent Skills Training Program
Aug 23 2016

Parent Skills Training Program

Vineri, 19 august, la Palatul Parlamentului, a avut loc Conferinta de deschidere a Proiectului ”Parent Skills Training Program”, program elaborat de Organizatia Autism Speaks in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. La conferinta au fost prezenti doamna Jane Thompson, specialista in educatia timpurie a copiilor; Andy Shih, vicepresedintele Organizatiei Autism Speaks SUA; domnul Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, domnul Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania; doamna Cristina Nichita, deputat PSD de Iasi; doamna Ileana Mihaela Botezat-Antonescu, directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, domnul Mihai Tomescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati si reprezentanti ai sectorului non-guvernamental care activeaza in domeniul social.

1a

Programul “Parent Skills Training” se va desfasura in Romania pe parcursul unui an incepand cu luna decembrie, fiind finantat prin intermediul Asociatiei Autism Speaks SUA și Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Proiectul va fi aplicabil comunitatii romanesti, prin raportare la regiunile cele mai mari din tara. Vor fi formati master traineri in problematica autismului care, la randul lor vor forma in comunitatile de provenienta specialisti care vor lucra direct cu parintii copiilor cu autism.

2a

„Este extrem de importanta acordarea suportului pentru familii si consilierea parintilor in comunitatea din care provin. Acesta este cel mai important pas spre schimbarea mentalitatilor si schimbarea unui sistem. Ne dorim ca impreuna sa putem imbunatati viata copiilor aflati in dificultate si a familiilor lor. In intreaga mea existenta am vazut ca cele mai mari schimbari au fost facute de mamele cu adevarat motivate”, a punctat Jane Thompson, specialista in educatia timpurie a copiilor.

„Proiectul «Parent Skills Training Program» a fost pus in aplicare in tari din intreaga lume, cu rezultate foarte bune pentru copiii cu intarzieri si tulburari de dezvoltare. Autism Speaks, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, au luat decizia de a coopera pentru a face ca acest program sa fie disponibil comunitatii globale. Pentru ca programul sa fie fezabil si eficient trebuie sa invatam de la partile interesate de pretutindeni din lume. De asemenea, este absolut necesara implicarea tuturor structurilor guvernamentale, locale, profesionale, pana la nivelul societatii civile si a familiilor in sine”, a subliniat Andy Shih, vicepresedintele Organizatiei Autism Speaks SUA.

„Ca sustinatoare si promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati si a integrarii lor in societate, m-am implicat, in ultimii ani, in toate activitatile sociale, politice si legislative privitoare la constientizarea acestui fenomen, iar aceasta initiativa o consider extrem de importanta pentru familiile si profesionistii din domeniul autismului. Cred cu tarie ca persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de o abordare integrata, doarece nevoile lor sunt mereu diferite. Astfel, prin implicarea directa a parintilor in terapia copilului cu autism, evolutia si rezultatele copiilor diagnosticati cu autism sunt incomparabil mai bune atunci cand parintii sunt parte a procesului de terapie si reabilitare. Stiu ca nu putem obtine nimic fara mari eforturi si ca principala cauza a incetinirii, uneori chiar a reculului, este dificultatea modificarii mentalitatilor.”, a declarat deputatul PSD de Iasi, Cristina Nichita.

*Autism Speaks este cea mai mare organizatie de advocacy pentru autism din S.U.A. care sprijina derularea cercetarilor in acest domeniu, desfasoara ample activitati de constientizare si sensibilizare destinate familiilor, guvernelor si publicului, militand pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu autism din intreaga lume.

 *Organizatia Mondiala a Sanatatii are ca scop construirea unei lumi mai bune, mai sanatoase pentru oamenii din toate colturile lumii. Cu birouri in peste 150 de tari, Organizatia Mondiala a Sanatatii are ca parteneri guverne si multe alte institutii. Astfel, impreuna, asigura un nivel inalt de sanatate pentru toti oamenii.

*Andy Shih lucreaza in stransa colaborare cu membrii Consiliului Autism Speaks, fiind Consultant al Comitetului Stiintific, expert staff si leader-ul voluntarilor in dezvoltarea si implementarea programului de cercetare al organizatiei. Andy supervizează portofoliul de Sanatate Publica al organizatiei care include: Autism Speaks Global Autism Public Health Initiative, advocacy la nivel international si dezvoltarea de programe in peste 70 de tari ce dezvolta activitati de constientizare, cercetare si dezvoltare de servicii pentru persoanele cu autism.

Lasa un raspuns