Terapia ABA
Mai 26 2016

Terapia ABA

Singura forma de terapie dovedita si acceptata stiintific ca dand rezultate in recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentala aplicata (ABA). Terapia ABA este stiinta in care se folosesc in mod sistematic diverse tipuri de proceduri care au ca scop imbunatatirea semnificativa a comportamentului, dar si maximizarea calitatii vietii unei persoane care sufera de o tulburare din spectrul autismului. Aceasta este un tip de terapie comportamentala care se centreaza pe o serie de principii si tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite intr-unele pozitive.

ppp

In vederea recuperarii, copiii cu autism urmeaza diverse programe intensive de terapie comportamentala aplicata. Tehnicile utilizate de specialisti pot produce imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste abilitatile de comunicare, activitatea scolara, relatiile sociale etc. Terapia ABA garanteaza beneficii relevante in evolutia copilului cu autism, cu atat mai mult cu cat aceasta este combinata cu alte metode comprehensive individualizate de interventie timpurie intensiva. Interventia prin ABA este aplicata in mod diferit de la un copil diagnosticat cu autism la altul, aceasta necesitand o adaptare la caracteristicile de dezvoltare ale fiecarui copil in parte.

Etapele de planificare continua ale programelor de terapie ABA vizeaza:
• Interventii concepute si supravegheate direct de catre un terapeut specializat in analiza comportamentala aplicata;
• Stabilirea obiectivelor terapiei in concordanta cu nevoile si nivelul de dezvoltare al copilului;
• Stabilirea tratamentului si programului de instruire care sa cuprinda o paleta larga de mijloace de interventie;
• Operationalizarea planului de tratament prin descompunerea acestuia in pasi mici, de la cele mai simple expresii (imitarea sunetelor), pana la cele mai complexe (realizarea unui act conversational);
• Masurarea obiectiva continua a progresului beneficiarului;
• Actualizarea constanta a obiectivelor si adaptarea acestora la progresul beneficiarilor.

Abordarea pluridisciplinara a autismului presupune ca, un plan de interventie eficient, sa cuprinda, pe langa terapia comportamentala aplicata (ABA) si:
• Terapie logopedica;
• Kinetoterapie (se axeaza pe dezvoltarea abilitatilor de concentrare, cooperare si coordonare);
• Terapie ocupationala (se refera la o interventie terapeutica in invatarea activitatilor cotidiene);
• Un modul bazat pe joc si interactiuni sociale (prin apelul la astfel de activitati, se urmareste dezvoltarea competentelor emotionale si sociale: emanciparea conversatiei, abilitati de initiere in joc, judecata sociala etc);
• Activitati vocationale – teatru, dans si pictura.

Autismul nu este un stigmat, nu presupune lipsa oricarei sperante. Parintii au puterea de a face lucrurile sa se intample, copiilor sa li se puna diagnosticul adecvat si sa li se aplice tratamentul corespunzator nevoilor lor.

Lasa un raspuns